Kadrovska križaljka nove vlade ŽZH: Bit će promjena, ovo su neke od njih 

ILUSTRACIJA

Kako doznaje portal Bild.ba iz izvora ove stranke, neka imena aktualnih ministara 'vise'

IVAN CRNJAC | 15. OŽUJKA 2023. | 20:11

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović predložio je čelnicima HDZ-a BiH u Županiji Zapadnohercegovačkoj da u novom sazivu vlade svaka lokalna organizacija promijeni po jednog ministra kako bi nova vlada, s novim premijerom, dobila svojevrsni zamah i svježinu. Ovu informaciju za Bild.ba potvrdilo je više izvora iz stranke.

Naime, sve četiri lokalne organizacije HDZ-a BiH u ovoj županiji (Široki Brijeg, Ljubuški, Posušje i Grude) predlažu imena ministara nakon dogovara lokalnih čelnika ove stranke, odnosno općinskih organizacija HDZ-a BiH u slučaju Gruda i Posušja te gradskih u slučaju Širokog Brijega i Ljubuškoga.

Županija ima 8 ministarstava


Županija ima osam ministarstava - financije i MUP pripadaju Ljubuškom, pravosuđe i branitelji Širokom, školstvo i zdravstvo Grudama, a prostorno uređenje i gospodarstvo Posušju.

Ministar financija ŽZH trenutno je Toni Kraljević iz Ljubuškog, čelnik MUP-a je David Grbavac, resor pravosuđa vodi Kristijan Zovko, Mladen Begić je minista branitelja, obrazovanje odnosno školstvo vodi Ružica Mikulić, zdravstvo Tomislav Pejić, gospodarstvo Dario Sesar, a prostorno uređenje Miroslav Ramljak Čarli.

Kako doznaje portal Bild.ba iz izvora ove stranke, neka imena aktualnih ministara 'vise', a to je aktualni ministar gospodarstva Dario Sesar. Općinski odbor HDZ-a BiH u Posušju će tako, doznajemo, za ministra predložiti Ivana Lončara. On je trenutno predsjednik Općinskog vijeća općine Posušje.

Grbavac već izvisio

'Izvisio' je ministar unutarnjih poslova David Grbavac. Umjesto njega će, doznajemo, novi ministar biti Mladen Bebek, ravnatelj Turističke zajednice Ljubuški. To je odlučeno večeras u Ljubuškom oko 18 sati. Što se tiče Širokoga Brijega, Kristijan Zovko, ministar pravosuđa, također bi mogao neobnoviti mandat, ali je on sam, kako doznajemo, rekao predsjedniku Gradskog odbora HDZ-a BiH u Širokom Brijegu i širokobriješkom gradonačelniku Miri Kraljeviću da će se on kandidirati pa da će stranački gradski odbor glasovati o njemu i protukandidatu.

Protukandidat i pretendent na funkciju ministra pravosuđa je, doznajemo, Vilson Crnjac koji više neće obnašati dužnost ravnatelja Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH-a. Ovaj zavod će, navodno, pripasti nekom iz Ljubuškog jer su, s obzirom na rezultat koji su ostvarili na proteklim izborima, i apetiti porasli. Široki, pak, tvrde naši izvori, neće pristati na ovu 'kompenzaciju'.

U Grudama, kako doznajemo, neće biti promjena. Načelnik Gruda i šef lokalnog HDZ-a Ljubo Grizelj je, doznajemo, izričito naglasio da će Ružica Mikulić nastaviti vodit resor obrazovanja koji je zbog događanja u proteklih nekoliko mjeseci bio u fokusu javnosti građana ove županije. Je li Pejić siguran ili će biti mijenjan, vidjet će se.

Naravno, idu i unutarstranački izbori, ako čelnici lokalnih organizacija pokažu da nisu poslušali preporuku predsjednika stranke, drmat će se stolice nakon stranačkog sabora u svibnju.

Danas i sutra traju sastanci vodstva općinskih i gradskih organizacija HDZ-a BiH, stranke koja ima većinu u Skupštini ŽZH i koja će sastaviti novu vladu, ostaje za vidjeti što će se dogoditi na Županijskom odboru stranke HDZ-a BiH koji će biti održan u petak.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Ivan Crnjac je bosanskohercegovački i hrvatski novinar, angažiran na RTVBiH. Osnivač portala Bild.ba.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.