Jeste spremni za jednu jako blesavu izjavu? Ovaj tip mrtav hladan kaže da Schmidt radi za Dodika

Na pitanje novinara kako komentira Schmidtov boravak u Banja Luci, Crnadak je rekao da je to dio dogovora sa Dodikom.

BILD.BA | 18. RUJNA 2023. | 13:10

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i bivši ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da, prema njihovim saznanjima iz Ministarstva vanjskih poslova, od trenutka kada je Christian Schmidt imenovan u svibnju 2021. godine, član Predsjedništva BiH iz reda sprskog naroda, a u to vrijeme je bio Milorad Dodik, nikada nije uputio službeni dopis MVP BiH, niti je usmeno obavijestio ministra da Schmidt ne može dobiti diplomatsku iskaznicu i da mu se ona ne smije izdati.

Crnadak je na konferenciji za medije u Banja Luci kazao da to nije uradio nitko ni od suradnika tadašnjeg člana Predsjedništva BiH.

- To je bilo vrijeme kada se završavala pandemija virusa korona i nije se ni moglo očekivati tada da Dodikovi savjetnici reagiraju, jer je glavni međunarodni savjetnik u to vrijeme bio zauzet brojanjem para od zarade koja je nastala tako što je obiteljska firma te osobe prodala medicinsku opremu i respiratore Republici Srpskoj za desetke milijuna KM. Dakle, imali su preča posla - rekao je Crnadak, priopćeno je iz PDP-a.


Podsjetio je da je član Predsjedništva iz reda srpskog naroda dio institucije koja vodi vanjsku politiku.

- Dalje, prema našim informacijama, ni Zoran Tegeltija, koji je tada bio predsjedatelj Vijeća ministara BiH, nije uputio nikakav službeni dopis Ministarstvu vanjskih poslova, niti ih je usmeno obavijestio da se Schmidtu ne smije izdati diplomatska iskaznica. Također, niti srpski član Predsjedništva, niti predsjedatelj Vijeća ministara nisu nikada na sjednicama institucija u kojima su se nalazili ovo pitanje stavili na dnevni red - rekao je Crnadak.

Ističe da se iz ovoga zaključuje da se radi o velikom propustu srpskih kadrova i da ni SNSD, ni njihov predsjednik nisu ništa uradili da na bilo koji način otežaju ili zakompliciraju djelovanje Schmidta, osim što su davali izjave.

Po njegovim riječima, izjava nema veliko značenje, a pogotovo ako izjavljuju jedno, a rade drugo.

- Kada se napravi analiza i sagleda šira slika, u kojoj se nalazi i Schmidtova izjava da su se na izborima zbile manje nepravilnosti, zatim posjet njemačkog izaslanstva na dan SNSD-ovog kontramitinga kada se još nisu znali razmjeri krađe, pa ni službeni rezultati izbora, a oni su tada s Dodikom šetali po Banja Luci, pa smiješne prijetnje uhićenjem, a onda dolazak Schmidta u Banja Luku i na kraju neprimjeren pokušaj prljanja opozicije od strane Schmidta, zaključak je jasan: Schmidt radi za SNSD i Dodika i oni rade za njega – smatra Crnadak.

Pozvao je SNSD, kao najodgovorniju stranku u RS da se oglasi u vezi tri teške i sramotne stvari koje su se zbile u svega nekoliko dana.

- Imamo povlačenje pištolja na ulici, kao u kaubojskim filmovima, od strane Dodikovog savjetnika, Branislava Okuke. Samo dan prije toga dogodilo se prostačko vrijeđanje novinara od načelnika Šipova, visokog funkcionera SNSD. I imamo još uvijek nerazjašnjenu dilemu famoznog Kike i kako je i na koji način taj čovjek mogao da boravi sam u kabinetu predsjednika RS i snimi video koji je izazvao zgražavanje, pa i bijes naroda. SNSD treba da se o svemu tome oglasi. Zašto šute - pita Crnadak.

Na pitanje novinara kako komentira Schmidtov boravak u Banja Luci, Crnadak je rekao da je to dio dogovora sa Dodikom.

- Ima li itko da zaista misli da vrh SNSD-a, Republike Srpske i sam Dodik nisu znali da on dolazi? Ponavljam, sve je dogovoreno – izričit je Crnadak, navodi se u priopćenju.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.