Jedna žena potezom je razbjesnila Papu, izgubio je strpljenje: Nećete vjerovati što je uradila

'Toliko mnogo djece je gladno, a vi mi radite to'

BILD.BA | 12. SVIBNJA 2023. | 15:20
IZVOR: HINA

Zasnivanje obitelji u Italiji postaje "gigantski pothvat" koji si mogu priuštiti samo bogati, rekao je u petak papa Franjo, upozorivši da "nemilosrdni" uvjeti slobodnog tržišta sprečavaju mlade da imaju djecu.

Broj rođenih u Italiji je 2022. prvi put pao ispod 400.000. Zemlja bilježi pad nataliteta već 14. godinu za redom te je broj stanovništva pao za 179.000, na 58,85 milijuna.

Govoreći na konferenciji o sve većoj demografskoj krizi, Papa je rekao da je pad novorođenih pokazatelj gubitka nade u budućnost. Mladi, upozorio je Sveti Otac, pritisnuti su osjećajem nesigurnosti, krhkosti i neizvjesnosti.


'Kućni ljubimci zamjenjuju djecu'

"Teškoće u pronalaženju posla i očuvanju radnog mjesta, strahovito skupe kuće, najamnine koje su se vinule u nebo i istodobno nedovoljne plaće su stvarni problemi". rekao je papa Franjo koji je sjedio pokraj premijerke Giorgie Meloni. "Slobodno tržište, bez neophodnih korektivnih mjera, postaje surovo i stvara vrlo ozbiljne situacije i nejednakosti", rekao je Papa i dodao da djecu zamjenjuju kućni ljubimci.

Prepričao je kako ga je na nedavnoj audijenciji jedna žena zamolila da udjeli blagoslov njezinoj "bebi", da bi shvatio da se radi o psu. "Izgubio sam strpljenje i ukorio je rekavši: 'Toliko mnogo djece je gladno, a vi mi donosite psa", ispričao je Papa.

Također je priznao da postoje "gotovo nesavladiva ograničenja" s kojima se mlade žene suočavaju kada moraju birati između majčinstva i karijere.

"S obzirom na to da je za podizanje djece potrebno sve više novca, ljudi revidiraju svoje prioritete", rekao je Papa, izrazivši žaljenje što se mladi muče da ostvare svoj san o obitelji te su prisiljeni odustati od svojih želja i umjesto toga se pomire s osrednjim stvarima, poput novca, putovanja i ljubomornog čuvanja svog slobodnog vremena i dokolice.

Pad broja stanovnika izaziva veliku zabrinutost u trećoj najvećoj zemlji u eurozoni.

Ministar gospodarstva je upozorio da bi talijanski BDP, ako se ovakav demografski trend nastavi, mogao tijekom naredna dva desetljeća pasti za 18 posto. Italiji prijeti da u idućih 10 godina izgubi milijun đaka.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.