Izrael planira stravičan napad na Rafah koji je zadnje utočište više milijuna civila, svjetski lideri apeliraju da obustave akciju

'Proširena vojna operacija bila bi razorna', naveli su. 'Civili nemaju više kamo otići', dodaju u priopćenju. 

BILD.BA | 15. VELJAČE 2024. | 11:14
IZVOR: HINA

Svjetski lideri upozoravaju na katastrofalne posljedice za 1,5 milijuna Palestinaca zarobljenih u Rafahu ako Izrael ne odustane od najavljene "snažne" operacije u tom gradu u Gazi.

Australija, Kanada i Novi Zeland upozorile su Izrael u rijetkom zajedničkom priopćenju "da ne ide tim putem".

"Proširena vojna operacija bila bi razorna", naveli su. "Civili nemaju više kamootići", dodaju u priopćenju.


Izraelska nemilosrdna vojna kampanja otjerala je stotine tisuća raseljenih Palestinaca u najjužniji grad Gaze, gdje su potražili utočišteu velikom improviziranom logoru blizugranice s Egiptom.

Unatoč pritiscima stranih vlada i humanitarnih agencija, Izrael inzistira na prodiranju u Rafah kako bi eliminirao bataljune Hamasa.

"Borit ćemo se do potpune pobjede štouključuje i snažnu akciju u Rafahu nakon što omogućimo civilnom stanovništvu da napusti zone borbi", priopćio je u srijedu izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Njegove prijetnje neizbježnimupadom u Rafah dolaze dok se posrednici žure dogovoritiprimirjeu četveromjesečnom ratu koji je sravnio s zemljom ogromne dijelove Gaze, raselio većinu stanovništvai pogurao ljude na rub gladi.

Ako se izraelski napad na Rafah nastavi, rizik od zvjerstava je "ozbiljan, stvaran i visok", rekla je u srijeduAlice Wairimu Nderitu, posebna savjetnica Ujedinjenih naroda za sprječavanje genocida.

"Sumanuti zahtjevi"

Posrednici iz Sjedinjenih Država, Katara i Egipta nastoje u Kairu postići dogovor kojim bi se obustavile borbe i oslobodilo oko 130 talaca u Gaziu zamjenu za palestinske zarobljenike koje drži Izrael.

"Izrael nije primio u Kairu nikakav novi prijedlog Hamasa o oslobađanju naših talaca", priopćio jeNetanyahuov ured nakon napisaizraelskih medija da je izaslanstvu te zemlje rečeno da se ne vraća upregovore sve dok Hamas ne ublaži svoje stajalište.

Iako nije izravno komentirao medijske napise, Netanyahu poručuje: "Inzistiram na tome da Hamas odustane od svojih sumanutih zahtjeva, a kada odustanu od tih zahtjeva, možemo ići naprijed".

Direktor CIA-e William Burns pridružio se u utorak razgovorima s Davidom Barneom, šefom izraelske obavještajne službe Mossad, dok je delegacija Hamasa boravila u srijedu u Kairu.

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas, koji upravlja Zapadnom obalom pod izraelskom okupacijom, pozvao je Hamas da "brzo" pristane na primirje i zaustavi daljnju tragediju za Palestince.

Američki FBI umeđuvremenu je otkrio da jedirektor Christopher Wray nenajavljeno otputovao u Izrael kako bi se sastao s tamošnjim policijskim i obavještajnim agencijama.

Wray se sastao i s agentima FBI-ja u Tel Avivu, dodaje se u priopćenju ureda.

"Opkoljene bolnice"

Pregovori o primirju ulaze u treći dan, a izraelska vojska nastavlja bombardirati Gazu.

Ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas priopćilo je u četvrtak da je 107 osoba, "uglavnom žena i djece", ubijeno u napadima preko noći.

Ubijena je jedna osoba, a nekoliko ih je ranjeno u granatiranju odjela za ortopedijubolnice Naser, dodaje se.

Najvećamedicinska ustanova u južnoj Gazi već je tjednima poprište žestokih borbi.

Liječnici bez granica osudili su naredbu izraelske vojske da evakuira tisuće pacijenata, osoblje i raseljene ljudi iz bolnice.

Organizacija je dodala da njezino osobljenastavlja liječiti pacijente "u gotovo nemogućim uvjetima".

Medicinski tehničarMohammed al-Astal rekao je AFP-u da je ustanova bila "opkoljena" mjesec dana i da nije bilohrane i pitke vode.

"Po noći su tenkovi gađali bolnicu, a snajperisti na krovovima zgrada oko bolniceNaser ubili su tri raseljene osobe", rekao je.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da joj je odbijen pristup bolnici i da je izgubila kontakt sa svojimosobljem, dok je njezin predstavnik za Palestinu rekao da nije prihvaćena većina zahtjeva za misije te organizacijeod siječnja.

Govoreći iz Rafaha, Rik Peeperkorn je rekao da su bolnice u Gazi "pretrpane".

Medicinsko osoblje često je moralo pacijentima amputiratiudove koji su se mogli spasiti u normalnim okolnostima, rekao je.

UN je priopćio prijetjedan dana da više nema potpuno funkcionalnih bolnica u Gazi, u kojima se nalazi više od 68.200 ranjenih,pokazuju najnoviji podaci ministarstva zdravstva u Gazi.

Ministarstvo je navelo da je najmanje 28.576 ljudi, većinom žena i djece, ubijeno u izraelskom napaduna palestinski teritorij od 7. listopada.

U napadu Hamasa na Izrael koji je pokrenuo rat ubijeno jeoko1.160 ljudi, većinom civila, piše AFP pozivajući se na službeneizraelskebrojke.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.