Izdvojeno mišljenje: Zašto svih osam ministara pa i premijer ne bi bili iz Ljubuškog, a najviše novca dali Širokom?

Tjedni pregled Velimira Begića

VELIMIR BEGIĆ | 1. TRAVNJA 2023. | 16:39

Već smo vam sve ispričali o Izdvojenom mišljenju Velimira Begića koje portal Bild.ba objavljuje premijerno subotom popodne gdje Begić piše osvrt na prethodnih sedam dana počevši od nedjelje zaključno sa subotom.

Begićevo prošlotjedno Izdvojeno mišljenje čitajte OVDJE, a novo u nastavku.

Čitajte o Hajduku i "hajdukovcima", bankarskoj krizi, županijskim resorima, Vladi Federacije...


Nedjelja 26. ožujka 2023.

Nekakva opskurna facebook stranica koja u nazivu ima Hajduk javila se nakon utakmice na Poljudu (Hrvatska – Wales 1:1) i rekla kako se i ne može očekivati ništa bolje jer je od ''33 tisuće navijača njih 32.500 iz Hercegovine, koji ne znaju pravilno ispjevati Dalmacijo, moja ružo procvala. Opet Hercegovci pomalo postaju krivi za sve hrvatske probleme! Ili uspjehe?

Kako su ti hajdukovci zaboravili da su im najveći uspjesi u ovom tisućljeću naslov prvaka 2005. godine, kojega je praktično osigurao Mostarac Blaž Slišković te polufinale Lige prvaka mladih, kojima je trener Marijan Budimir podrijetlom iz Posušja, a šef omladinske škole Hajduka je Mostarac Boro Primorac. Neka se svatko prihvati onoga što zna pa eto nek' Dalmatinci pjevaju, a Hercegovci će im raditi.

Ponedjeljak 27. ožujka 2023.

Pojavila se nova kriza, zasad u Europi, možda se uskoro proširi i na svijet – bankarska kriza. Njemačka spašava svoje posrnule banke. Kriza je to koja neće pogoditi Bosnu i Hercegovinu. Švicarska i Njemačka stale su iza svojih banka i spašavaju ih, a domaćih banaka u BIH nema pa ni država nema iza koga stati. Da se u BiH neće ništa dogoditi potvrdio je i Berislav Kutle, predsjednik Udruženja banaka BiH.

''Ne možemo uspoređivati rad tih banaka s našim bankarskim sustavom. Najveći postotak poslova koji te banke obavljaju nepoznat je za naše bankarstvo i tržište'' kazao je Kutle, a eto neka bar jedna kriza zaobiđe BiH.

Utorak 28. ožujka 2023.

Građani BiH novac uglavnom ne drže u bankama. Drže u kući, u džepu, u nekretninama, u bikovima… Da, u bikovima. Jedan je to od većih biznisa posljednjih godina u BiH. Mnoga mjesta imaju i više korida, a dok svijet gradi infrastrukturna čuda, mediji u BiH izvještavaju kako se u mjestu Kutanja kod Donjeg Vakufa gradi arena za koride. Eto barem će biti manje ozljeda, koje su sastavni dio ovoga 'sporta', kad krene stampedo pred razjarenim bikom.

Srijeda 29. ožujka 2023.

Objavljena imena ministara za novu Vladu Federacije BiH, a među njima je i ime Tonija Kraljevića pa zovem kolege i provjeravam postoje li možda dva Tonija Kraljevića, eksperta za financije. Kažu mi ne. Jednu večer izabran za županijskog, a već sutra za federalnog ministra financija vodeći se valjda onom 'bolje vrabac u ruci, nego golub na grani'. Toliko je međusobno nepovjerenje unutar HDZ-a da ne žele čekati sutra, ako se nešto nudi danas. Kad smo kod nepovjerenja, kakav je smisao da u vladi Županije Zapadnohercegovačke uvijek sjede po dva ministra iz Gruda, Posušja, Ljubuškog i Širokog Brijega? Samo da bi nešto 'pogurali' svome mjestu.

Ako su sposobni zašto svih osam ministara pa i premijer ne bi bili, recimo, iz Ljubuškog i zašto ne bi najviše novca dali, primjerice, Širokom Brijegu ako imaju najbolje projekte? Kako bi to oni treći entitet napravili kad je u hrvatskoj županiji takvo nepovjerenje? Bolje, primjerice, sposoban iz Gruda, nego nesposoban iz Posušja. Da ne bi bilo zabune i krivih interpretacija, imena gradova i općina uzeta su slučajno, samo da svi u ovoj objavi, kao i u Vladi, budu po dva puta. Osim Širokog Brijega, od tamo je ipak i premijer pa njih treba spomenuti tri puta.

Četvrtak 30. ožujka 2023.

Thompson, Duško Kuliš, Ana Bekuta, Dragan Kojić… Tom popisu u Puli zabranjenih pjevača pridružili su se i Mejaši. Iako sviraju tamburice. Uz objašnjenje stoji kako je to birtijaška glazba. U zadnje vrijeme toliko spominjani gradonačelnik Pule Filip Zoričić kazao je kako s ovom zabranom nije upoznat, a ostaje pitanje: Koja to glazba, više ili manje, nije birtijaška?

Petak 31. ožujka 2023.

Stalna na tom svijetu samo mijena jest, rekli su davno stari Grci, a uz mijenu stalni su i problemi oko formiranja Vlade Federacije. Traju godinama, a kraj im se ne nazire. Zasad. Na prijedlog mandatara i ministara koji potpis, kako se i očekivalo, uz predsjednicu Federacije BIH Lidiju Bradaru nije stavio SDA-ov dopredsjednik Refik Lendo, a novi problem napravio i još jedan dopredsjednik Igor Stojanović.

Stojanović je naveo da za ministarske kandidate Anela Klajku, Sanju Vlaisavljević i Almina Hopovca traži ''da preispitate je li opravdana bojazan javnosti u Bosni i Hercegovini da dostojno obavljaju funkcije na koje ih predlažete''.

Zatražio je i da se obrate OSA-i, SIPA-i, SIP-u i drugim kraticama da preispitaju ove kandidate. Sve je izvjesnije kako će se kompromitirati ranije postavljeni rok za formiranje vlade 6. travnja, a Čović je kazao kako će 7. travnja objašnjavati što je ovime propušteno. Pametan je bio Toni Kraljević. Njega jedno ministarstvo financija čeka.

Subota 1. travnja 2023.

Ipak je danas sve dogovoreno oko formiranja nove Vlade Federacije BiH, koja bi trebala biti imenovana 6. travnja.

Aprilili!!!

Napomena: Stavovi izneseni u kolumnama na portalu Bild.ba ne odražavaju nužno stav redakcije portala

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Dugogodišnji novinar i urednik. Završio studij novinarstva. Radio u brojnim medijima u BiH i Hrvatskoj.
ANKETA
Što mislite o Simpsons predictionsu?
Vjerujem u sve to jer je previše slučajnosti
Ma nema od toga ništa
Hmmmmm, štogod pogode ostalo narod doda
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.