Izdvojeno mišljenje: U Mostaru je okrunjen novi kralj Hrvata u BiH, mogao bi ostati i doživotno

FOTO: HDZ BIH

Tjedni pregled Velimira Begića

VELIMIR BEGIĆ | 6. SVIBNJA 2023. | 22:44

Na portalu Bild.ba subota navečer rezervirana je za Begićevo 'Izdvojeno mišljenje'. Ovoga puta govori o Zrinjskom i Posušju, Andreju Plenkoviću, odnosima na relaciji Mostar - Banja Luka, masakru u Beogradu, krunidbi (dva) kralja te otkriva koji se potez glasačima SDA obio od glavu.

Nedjelja 30. travanha

Kako smo i najavljivali, Zrinjski je postao nogometni prvak BiH. Pobijedili su Posušje, uzeli mu važne bodove za ostanak i time prekrižile sve priče o možebitnom puštanju utakmice. Hrvati u Bosni i Hercegovini još jednom odigrali pošteno. Malo je još ostalo do kraja prvenstva i pitanje je: Hoće li i drugi odigrati pošteno? Naravno, nije to pitanje samo za sportska udruženja, nego i politička. Uskoro bi trebalo krenuti u izmjene izbornog zakona, a teško je, možda i nemoguće, znati odgovor na pitanje: Hoće li i drugi odigrati pošteno?


Ponedjeljak 1. svibnja 2023.

Praznik rada obilježen je u BiH. vlasti su odlučile kako će biti dva neradna dana. Kao da se puno radi pa malo jedan, ali je dobro time su se barem solidarizirali s onih više od 300.000 nezaposlenih koji su na zavodima za zapošljavanje pa da i ovi zaposleni jednom u godini vide kako je to biti nezaposlen.

Utorak 2. svibnja 2023.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je u Bosni i Hercegovini. Najavio je intenziviranja suradnje s BiH i naglasio kako je ''Hrvatska je važan, ja bih rekao strateški partner, i u političkom, i u gospodarskom smislu''. Kazao je i kako je ''Hrvatska je spremna investirati u južnu plinsku interkonekciju preko koje bi Bosna i Hercegovina dobila plin iz Hrvatske''. Nakon ovoga pomislio bi čovjek da će mu netko reći da se 'prestane miješati u unutarnje stvari BiH' i 'marš kući', ali…

Novoimenovani premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kazao je kako građanima u BiH moraju ''ponuditi bolje ekonomske uvjete i ostanak'', te da od Hrvatske očekuje da bude ''ruka koja će nas povući u vlak ekonomskog razvoja''. Svašta.

Srijeda 3. svibnja 2023.

Nakon osam godina došlo je do primopredaje vlasti u Federacije BiH. Za to vrijeme SDA-ovi prosvjednici su se bunili, ali bi im bolje bilo da su išli na izbore i glasovali za svoje umjesto za Komšića. Sad im se to obilo o glavu, ali barem imaju svoga predstavnika u Predsjedništvu BiH.

Malo je zaiskrilo na relaciji Mostar – Banja Luka, jer Milorad Dodik nije htio doći, ali Dragan Čović sve umiruje i kaže kako to neće utjecati na daljnje odnose niti na vlast u Bosni i Hercegovini.

Četvrtak 4. svibnja 2023.

Beograd zavijen u crno. Sad svi sve znaju i svi sve komentiraju. Svi su odjednom postali psiholozi, a teško je reći nešto pametno o svemu tome.

''Uvijek se pogrešno misli: 'Ovdje neće biti tako; ovdje je takvo što nemoguće.' Nažalost, sva zla dvadesetoga stoljeća moguća su posvuda na Zemlji''

Ovo gore, naravno, nisu moje misli. To je davno rekao veliki Aleksandar Solženjicin.

Petak 5. svibnja 2023.

U Širokom Brijegu organizirana je Večer sjećanja na ratnog ministra obrane RH Gojka Šuška koji je na današnji dan prije 25 godina preminuo od maligne bolesti pluća. O velikom ministru i velikom čovjeku Gojku Šušku mnogi su govorili, a Zdenko Ćosić izdvojio je odnos Gojka Šuška s američkim kolegom ministrom obrane Williamom Perryjem.

Šuškova uloga se, kazao je Ćosić, najbolje može opisati Perryjevom izjavom koji je kazao kako je "ključan čovjek za uspostavu hrvatske slobode i uspostavu mira na ovim prostorima".

''Kada to kaže jedan ministar obrane Sjedinjenih Država za vas, onda se nema tu što dodati'', kazao je Ćosić. Nemamo ni mi šta dodati, samo se nadati kako ćemo uskoro opet imati sličnog političara.

Subota 6. svibnja 2023.

U Westminsterskoj opatiji u Londonu danas je okrunjen britanski kralj Charles III. Neki su mu ranije predlagali da krunu prepusti svojim nasljednicima, ali princ Charles nije to odlučio prepustiti svom podmlatku ,sinovima Williamu i Harryju i svojim nevjestama.

Nekako u isto vrijeme u Mostaru je okrunjen novi kralj Hrvata u BiH. Ne doživotno kao princ Charles III., ali s obzirom na podmladak u svojoj stranci, mogao bi i Dragan Čović, koji nije imao protukandidata na današnjem Saboru HDZ-a, ostati doživotno.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Dugogodišnji novinar i urednik. Završio studij novinarstva. Radio u brojnim medijima u BiH i Hrvatskoj.
ANKETA
Hoće li se SDA raspasti ili će se doživjeti promjene?
Raspad totalni, gotovi su
Unutarnje promjene i nova lica
Svejedno mi je
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.