Izdvojeno mišljenje: Sve mi znamo, ali se pravimo blesavi i šutimo!

Tjedni pregled Velimira Begića

VELIMIR BEGIĆ | 10. LIPNJA 2023. | 19:56

Na portalu Bild.ba subota navečer rezervirana je za Begićevo 'Izdvojeno mišljenje'. Ovoga puta govori o Zabranjenom pušenju, formiranju Vlade HNŽ, Marku Livaji, Draženu Petroviću, HNK u Mostaru, Jeri Lijanovom te šalje važnu poruku prigodom 30. obljetnice stravičnog zločina bošnjačke Armije RBiH kada su ugašeni životi osmero hrvatske djece u Vitezu.

Nedjelja 4. lipnja 2023.

Zabranjeno pušenje (Zagrebačko) izdalo je loš zadnji album. Baš loš, ali je jumbo plakatima oblijepilo Hercegovinu, posebno Široki Brijeg, kako bi ga poslušali pa valjda čuli i pjesmu 'Pravda za Vedrana'. Kad nestane inspiracije okreću se politici, što je u emisiji Nedjeljom u 2 danas pokazao i Nele Karajlić. On inspiracije odavno nema pa je pričao kako su za rat krivi svi jer nisu poslušali njega kada je govorio da ne treba glasovati za nacionalne stranke nego za reformiste Ante Markovića, jer da nisu izabrane nacionalne stranke ne bi došlo do rata. Hoće valjda reći da se Hrvati i Muslimani nisu trebali braniti nego se predati velikoj Srbiji. Govorio je i kako je u Jugoslaviji bilo lijepo pa se još malo pohvalio i onom svojom 'Crk'o maršal' za koju bi da je izgovorena koju godinu ranije - a ne pred crkavanje SFRJ - crkavao na Golom otoku. I da, još je rekao da nije četnik.


Ponedjeljak 5. lipnja 2023.

Prije tri tjedna najavljeno je kako ćemo Vladu Hercegovačko-neretvanske županije imati za najviše dva tjedan. Već na početku tjedna je jasno kako od toga ovaj tjedan neće biti ništa. Nitko nije iznenađen još jednim prolongiranjem formiranja Vlade koje se prolongira već četiri godine. Razgovaralo se cijeli tjedan, a na kraju je zaključeno kako će razgovore nastaviti u ponedjeljak, a to je bilo jasno već u ponedjeljak.

I studenti će od ponedjeljka početi učiti, debeli će na dijetu, kockari će prestati kockati, alkoholičari će prestati piti, političari će razgovarati o formiranju nove većine…

Utorak 6. lipnja 2023.

Marko Livaja nakon sukoba s navijačima napustio ej hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Sam je rekao kako bi bio teret igračima uoči važnih utakmica, a izbornik Dalić i suigrači nakon što ga nisu uspjeli odgovoriti od te odluke dali su mu podršku, a uz to je izbornik najavio kako u sljedećim reprezentativnim akcijama također računa na usluge Hajdukovog nogometaša i ikone Dalmacije. Međutim, koga to briga, tko to čita. Odlična je to prilika bila i medijima da ponovno rasplamsavaju napetosti na relaciji sjever-jug, a na to su se izvrsno 'uhvatili' i navijači pa se sve to rasplamsalo na relaciji Rijeka-Split pa je zbog prijetnji Torcide otkazan koncert benda Let 3 u Pirovcu jer se jedan član tog benda ranije rugao juniorima Hajduka pa je u Hrvatskoj i dalje sve normalno pa kada već nema vanjskih, izmišljaju se unutarnji neprijatelji.

Srijeda 7. lipnja 2023.

Prije točno trideset godina poginuo je Dražen Petrović. Dugo je prošlo bez najvećeg Kapetana, a hrvatska košarka koja je u to vrijeme bila rame uz rame s onom američkom polako je padala prema dnu, a sada ga i skoro dotakla (doduše mislili smo to i prije deset godina) pa su rame uz rame s Luksemburgom. Mnogi se i dalje dive Draženu, a uzor i djeci rođenoj nakon njegove smrti. Njegova priča je red, rad i disciplina. Zato mu se divi i staro i mlado. Zato je uzor djeci čiji ga se ni roditelji ne sjećaju. Rad, rad, rad… Upravo to danas nedostaje u svim segmentima ljudskog rada i postojanja pa se svi još dive Draženu. I još će dugo, dugo…

Četvrtak 8. lipnja 2023.

Predsjednik stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović izjavio je da stranka još postoji, ali da je on ''digao ruke od svega''. Očekivalo bi se da kaže: ''I moj brat Jerko, također'', ali kaže kako je ''Jerko je skroz 'nabrijan' da sve preuzme kad izađe iz zatvora''.

Morao je čovjek otići u zatvor pa shvatiti i u istom intervjuu reći kako je ''kod nas politika tolika demagogija i glupost''. I još se čudi, a mnogi su to shvatili kad su vidjeli njihovu stranku. Nisu morali proći sve političke razine kao Lijanovići da bi to shvatili – vlast, oporba, vlast, oporba, zatvor… No, kazao je Mladen da se Jerki koji će uskoro odslužiti dvije trećine mora smilovati i pomilovati ga predsjednik Federacije BiH. znači na HDZ-u je odluka o tome hoćemo li uskoro imati još jednu političku stranku.

Petak 9. lipnja 2023.

Počeli su pripremni radovi za nastavak izgradnje Hrvatskog Narodnog kazališta u Mostaru. Nova zgrada projektirana je tako da bude dom ne samo HNK Mostar, već i drugih kulturnih i znanstvenih institucija Hrvata u BiH, prenijeli su mediji

''Ovdje nije riječ o nastavku izgradnje zgrade HNK-a već o nastavku izgradnje Herceg- Bosne'', priopćili su iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar, kojima treba dodatno pojasniti kako je ipak riječ o nastavku izgradnje HNK Mostar, a bit će pravovremeno obaviješteni kada krene nastavak izgradnje, odnosno početak gradnje Herceg-Bosne.

Subota 10. lipnja 2023.

SANJA GARIĆ, MILAN GARIĆ, DRAGAN RAMLJAK, DRAŽEN ČEČURA, BORIS ANTIČEVIĆ, SANJA KRIŽANOVIĆ, AUGUSTINA GREBENAR i VELIMIR GREBENAR.

Znamo li tko su oni? Znamo li da su ubijeni na današnji dan prije trideset godina, na košarkaškom igralištu u Vitezu? Znamo li da su to nedužna djeca? Znamo li da su ubijeni od muslimanske granate? Znamo li da u blizini nije bilo nikakvog vojnog cilja? Znamo li tko je zapovijedao taj dan postrojbama Armije BiH? Znamo li da za taj zločin nitko još nije odgovarao? Sve mi znamo, ali se pravimo blesavi i šutimo! I nitko ne traži da se taj dan u BiH proglasi Danom žalosti.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Dugogodišnji novinar i urednik. Završio studij novinarstva. Radio u brojnim medijima u BiH i Hrvatskoj.
ANKETA
Što mislite o Simpsons predictionsu?
Vjerujem u sve to jer je previše slučajnosti
Ma nema od toga ništa
Hmmmmm, štogod pogode ostalo narod doda
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.