Izdvojeno mišljenje: Sebija može s Bakirom na biro, a posao bi mogao tražiti i kum Erdogan!

Tjedni pregled Velimira Begića

VELIMIR BEGIĆ | 20. SVIBNJA 2023. | 19:11

U novoj kolumni Velimira Begića "Izdvojeno mišljenje" vam donosimo najnoviji tjedni pregled.

Nedjelja 14. svibnja 2023.

Mostar je osvanuo proglasom Kup je naš u kojem simpatizeri Veleža o finalu Kupa BiH pišu kao o ''možda najvažnijoj utakmici postratnog perioda'', ''utakmici u kojoj se sastaju sve suprotnosti ovog svijeta, antifašizam protiv fašizma, ponos protiv sramote, ljubav protiv mržnje, dobro protiv zla'', itd., itd.


U proglasu pišu kako ''predaja nikad nije bila opcija''. Predaja nije, ali poraz je uvijek opcija u sportu.

Sastala se dva kluba iz jednog grada, a pobijedit će bolji, a Velež je bolji bio 2020. godine i tada zadnji put pobijedio gradskog rivala.

Ponedjeljak 15. svibnja 2023.

Za ubojstva najmanje 12 vojnika HVO-a koji su se predali, kao i dvoje civila, žene hrvatske nacionalnosti, prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradin i Dubravice kod Viteza 22. prosinca 1993. sudi se Ibrahimu Puriću, Nijazu Sivri, Ibrahimu Tarahiji, Rušitu Nurkoviću, Almiru Smajiću, Sadiku i Šaćiru Omanoviću te Kasimu Kavazoviću. Suđenje ide svome kraju i napokon je vrijeme da i za ovo netko odgovara. Samo treba nastaviti sa suđenjima, pronaći odgovorne i za druge žrtve, a i vojni vrh Armije BiH znao je za ovaj pokolj u Srednjoj Bosni.

Utorak 16. svibnja 2023.

Sebija Izetbegović dobila je otkaz na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu. Logično bi bilo da nakon ovoga dođe i smjena u Kliničkom centru Sveučilišta u Sarajevu gdje je direktorica pa može s mužem Bakirom na 'biro', a kakvo je stanje u Turskoj zadnjih dana posao bi, ako ne sad onda sigurno za koju godinu, mogao tražiti i njihov prijatelj i kum Erdogan.

Kad smo već kod Izetbegovića za nekakav Stav je iznio svoj stav da ''tamo gdje je u ratu SDA imala dominantan utjecaj desilo se najmanje ratnog zločina, tamo gdje je SDA nakon rata imala dominantan utjecaj razvila se u najvećoj mjeri demokratija i politički pluralizam, tamo gdje se SDA pitala sačuvana je ideja multietnične Bosne''.

Šta reći, koju posluku porati!?

Srijeda 17. svibnja 2023.

U Bosni i Hercegovini trenutno nedostaje od 30 do 40 tisuća radnika iz svih sektora. Taj trend će se iz godine u godinu povećavati, istaknuli su iz Udruženja poslodavaca.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, najviše nedostaje zanatlija. Uskoro bi možda mogli imati i Nepalce na bh bauštelama, dok se vlasti i poduzetnici uopće ne trude da zadrže ljude u BiH ili da vrate one koji su odselili, da povećaju mizerne plaće ljudima diljem države… Do sada su govorili da ima posla tko hoće raditi, ali moraju znati da ima i radnika tko hoće platiti.

Četvrtak 18. svibnja 2023.

Dan nakon što su nogometaši Zrinjskog osvojili Kup BiH, sarajevski mediji požurili su nas izvijestiti o nepoštivanju himne BiH od navijača Zrinjskog. Sve to kako valjda ne bi morali pisati o divljanju Veležovih navijača na stadionu u Zenici koji su trgali sjedalice i bacali ih u teren.

Je li bilo pripremljeno osvjetljavanje Starog mosta bojama Veleža za slučaj da je klub s istočne strane grada osvojio Kup?! Pitam za prijatelja koji kaže kako je Mostar jedinstven grad!

Petak 19. svibnja 2023.

U narednih 15 dana imat ćemo Vladu Županije Središnja Bosna, ali i vlade Hercegbosanske te Hercegovačko-neretvanske županije, rekao je u Mostaru Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH.

''Bitno je imati 20 ruku potpore, odnosno dvotrećinsku većinu. Znam pogriješiti u tim rokovima jer želim biti proaktivan, ili kako vi kažete preoptimističan, ali sasvim je realno u narednih 20-ak dana da sve vlade budu imenovane'', smatra predsjednik HDZ-a BiH. Računajući Grad Mostar, Vladu HNŽ-a i Federacije BiH time bi valjda nakon 15 godina u Bosni i Hercegovini vlast u jednom trenutku uskoro bila uspostavljena na svim razinama u državi.

Osim u Predsjedništvu BiH, gdje nedostaje hrvatski član.

Subota 20. svibnja 2023.

Okupljanjem ispred Narodne skupštine u Beogradu održan je treći prosvjed "Srbija protiv nasilja". Mediji javljaju da je na njima više građana nego na dosadašnjim prosvjedima.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić poručila je oporbi da neće biti "tehničkih vlada" i smjene vlasti na ulici, niti "nasilnog gašenja" medija u Srbiji, a val prosvjeda u zemlji dovela je - zar ste sumnjali - u vezu s "inozemnim službama".

''Ovo što se događa je direktno maslo stranih službi i direktna destabilizacija Republike Srbije'', rekla je zastupnicima Brnabić, okrivivši tako za sve, u duhu vešegodišnjeg srpskog političkog narativa, belosvetsku zaveru.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Dugogodišnji novinar i urednik. Završio studij novinarstva. Radio u brojnim medijima u BiH i Hrvatskoj.
ANKETA
Na čijoj ste strani u trenutnom sukobu na Bliskom istoku?
Izrael
Hamas
Nijedno, jadni ljudi što uzalud ginu
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.