Izdvojeno mišljenje: Povijest je već iskrivljena i teško će je biti ispraviti, ali treba opet početi

Tjedni pregled Velimira Begića

VELIMIR BEGIĆ | 2. RUJNA 2023. | 15:50

Subota popodne na Bild.ba je rezervirana za Izdvojeno mišljenje i Velimira Begića.

O čemu je svojim britkim perom pisao kroz prizmu tjedna koji je za nama - čitajte u nastavku.

Nedjelja 27. kolovoza 2023.


''Umro sam, ali sam živ'', jedna je od kultnih rečenica izgovorenih u filmovima Ive Gregurevića, koji je u devedesetih godina Orašju pokrenuo Dane hrvatskog filma, a ova njegov manifestacija nastavila je zahvaljujući njegovim prijateljima, živjeti i nakon njegove smrti i tako potpuno potvrdila rečenicu s početka teksta.
''Kada ode čovjek, ostane priča i ime, i čovjek živi…'', riječi su Mije Tokića ispisane na grobu pisca Petra Miloša, a u njegovom Tomislavgradu organizirani su i 'Dani Petra Miloša' pa i on kroz svoja djela i kroz te Dane i dalje živi kao što to piše na njegovom grobu. Živi kao i Ivo Gregurević. I svi gradovi bi trebali organizirati nešto slično za svoje legendarne suvremenike. Ima svaki grad svoje veličine, ali im se zbog svoje manjkavosti i straha bojimo priznati da su veličine i odati im priznanje, kao da ćemo time umanjiti sebe. Nećemo. I mi bi bili veći, a djeca i mladi bi imali uzore.

Ponedjeljak 28. kolovoza 2023.

Odmah da na početku razjasnim kako nemam ništa protiv okruglog stola povodom 30. godina od uspostave Hrvatske republike Herceg-Bosne. Dapače, bilo je dobro. Posebno mi se kao novinaru svidjelo izlaganje kolege Darke Juke koji je o naknadnom falsificiranju povijesti govorio kroz pisanje tadašnjeg 'Mostarskog jutra'. Nemam ništa ni protiv polaganja vijenaca, a još manje protiv slavljenja svete mise, ali ova okrugla obljetnica mogla se obilježiti i na puno višoj razini od ovih nekoliko spomenutih događaja. Sve je to bilo lijepo i sve treba, ali trebalo je još.

Utorak 29. kolovoza 2023.

U Sarajevu preko noći postavljen spomenik kralju Tvrtku, baš kao što je preko noći, zahvaljujući kome drugom nego bošnjačkim iskrivljivačima povijesti, postao bošnjački kralj. Komentirao je to čak i Dodik.

“Kad netko radi u skutima noći sakriveno od javnosti, to je onda neka krađa ili lopovluk. Ovo je krađa identiteta historijskog. Predlažem da se mi time ne bavimo. On je pripadnik loze Nemanjića, ustoličen u toj proceduri u manastiru Mileševo, koje i dan danas živi i ima obilježje srpskog pravoslavnog centra”, rekao je Dodik pa time i on krade Tvrtkov identitet.

Srijeda 30. kolovoza 2023.

Pripadnici Armije tzv. Republike BiH pripremaju se za obilježavanje dana oslobođenja Jajca. Ima li im tko reći da su Jajce oslobodili HVO i Hrvatska vojska u vojno-redarstvenoj akciji Maestral?

Četvrtak 31. kolovoza 2023.

Prije nekog vremena rekli smo kako Zrinjski s utorka prebacujemo na četvrtak. I ostat će Zrinjski tu, kako sada stvari stoje, skoro do kraja godine. Nisu uspjeli Mostarci izbaciti LASK i ući u Europsku ligu, a li su povijest bh nogometa ispisali ulaskom u skupinu Konferencijske lige gdje ih čeka Aston Villa, klub skuplji od cijele Premijer lige BiH, nizozemski AZ Alkmaar i poljska Legia, čiji navijače slove za neke od najvećih huligana u Europi. Zrinjskom želimo sreću i, uz prvenstveno dobu zabavi i dobre igre, i dobre rezultate.

Petak 1. rujna 2023.

Nekoliko tisuća ljudi blokirao je na sat vremena promet između Republike Srpske i Federacije BiH prosvjedujući protiv podizanja optužnice srpskom čelniku Miloradu Dodiku. Državni tužitelji optužuju predsjednika RS-a zbog bojkota odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta, što je odnedavno kazneno djelo u BiH.
Odluke visokih predstavnika najviše štete do sada su nanijele Hrvatima koji se nikada nisu bunili. Hoće li Hrvati ikad i igdje prosvjedovati, ili će uvijek mirno sve promatrati i iseljavati?

Subota 2. rujna 2023.

''U Vitezu u ratu ubijeno više Hrvata nego Bošnjaka, ali Haag to nije zanimalo'', kazao je za Večernji list Zoran Kupreškić koji je svoje haaške godine odležao, ali ne zanima ovo što je on rekao čini se nikoga, osim medija, koji još pokušavaju o tome govoriti.

Osmero viteške djece, Buhine kuće, Križančevo selo… Zašto to nije za Haag i druge sudove, medije, odvjetnike, političare… nije isto kao i Ahmići? Povijest je tu već iskrivljena i teško će je biti ispraviti, ali treba opet početi.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Dugogodišnji novinar i urednik. Završio studij novinarstva. Radio u brojnim medijima u BiH i Hrvatskoj.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.