Izdvojeno mišljenje: Kako je turski predsjednik molio Tuđmana da pomogne Bošnjacima

ČITATELJI OCIJENILI
5

Pogledajte što je ovoga tjedna Velimir Begić pripremio za vas.

VELIMIR BEGIĆ | 4. OŽUJKA 2023. | 18:11

Dugogodišnji novinar i urednik Velimir Begić, koji je radio za razne redakcije iz Hrvatske i BiH, u idućem razdoblju će za portal Bild.ba pisati kolumnu "Izdvojeno mišljenje" u obliku tjednoga pregleda.

Prvi uradak Begića za portal Bild.ba premijerno objavljujemo danas, u subotu, 4. ožujka, a to ćemo činit svake subote. Tjedan počinje nedjeljom, a završava, logično, subotom, barem kada je u pitanju "Izdvojeno mišljenje".

Pogledajte što je ovoga tjedna Velimir Begić pripremio za vas.


Nedjelja - 26. veljače 2023.

Gotovo dva tjedna prošla su od imenovanja mons. Dražena Kutleše zagrebačkim nadbiskup koadjutorom, ali reakcije se i dalje ne stišavaju. I dalje mediji pišu kako je zagrebački kler razočaran i šokiran tim imenovanjem, ali nitko od toga klera nije se javno oglasio pa se čitajući te pamflete stječe dojam kako su zapravo šokirani i razočarani zagrebački novinari. Kao da bi im netko drugi bio po volji. Većina ne ide u crkvu pa im je svejedno, ali eto ponovno imaju priliku napadati Hercegovce. Kako će ga ti isti novinari tek napadati nakon 13. svibnja? Toga dana nadbiskup Kutleša slavit će u Maclju svetu misu za sve žrtve Bleiburga i Križnog. Hm? 13. svibnja proslavio se još jedan Hercegovac! Sjećate se 1990. godine i mladog Zvone Bobana koji na Maksimiru udara milicionera braneći navijače?!

Ponedjeljak - 27. veljače 2023.

Kad smo kod nogometa, počelo je nogometno prvenstvo BiH. Najduža zimska stanka u Europi prekinuta je. Najduža je upravo zbog loših terena, a kada je počela bolje bi bilo da i nije. Najduža stanka trebala je još malo potrajati i zbog navijača, i zbog igrača. Neuvjetni tereni, neuvjetne tribine, upitne svlačionice... Sve to ružno izgleda, ali nam je i to dobra slika države. Nakon što se smrznete i pokisnete na nekoj premijerligaškoj utakmici, takvi, mokri i smrznuti morate sjesti u kafić i pogledati neku utakmicu s europskih stadiona (ovo isključuje Maksimir) i to će biti dobra slika iz koje možemo saznati gdje smo. Ako slučajno još ne znamo!

Utorak - 28. veljače 2023.

U blato su se, čini se, ubacili i navijači FK Sarajeva. Oni po sarajevskim nadvožnjacima vješaju transparente kojima pozivaju u Široki Brijeg, iako utakmice svoga kluba bojkotiraju, ali u Široki Brijeg će doći. Znamo kako su kroz povijest izgledali susreti ova dva kluba i njihovih navijačkih skupina. Je li ovaj poziv u režiji SDA, čiji članovi prijete svom dopredsjedniku Federacije da formiranje federalne vlasti zaustavlja pa i "pod cijenu rata". Događanje naroda i do sada se znalo događati u Hercegovini, ali u režiji Sarajeva pa ni to ne bi bilo ništa novo ni iznenađujuće. Pitanje je što više čovjeka s ovih prostora uopće može i iznenaditi, i može li išta?!

Srijeda 1. ožujka 2023.

Dan nezavisnosti, države koja je zavisna od svega, svakoga i svačega proslavljen je u jednom dijelu države. Kao i svaki dan u kojem se nešto obilježava, tako i dan kada su Hrvati odlučili glasovati na referendumu za nezavisnu BiH i odcjepljenje od tadašnje Jugoslavije prije 31 godinu izaziva prijepore u javnosti svake godine. Budući da se referendum održavao 29. veljače i 1. ožujka za početak bi dobro bilo taj Dan nezavisnosti prebaciti na 29. veljače pa bi se slavio i prijepore izazivao svake četiri godine, a ne svake kao do sada. Problem je i s danom grada Mostara, Danom ovoga, Danom onog, kao i svakim Danom nečega u BiH. Stoga bi možda sve te Dane s velikim D trebalo staviti na 30. i 31. veljače. Forma bi se zadovoljila, Dani s velikim D postojali bi, ne bi ih bilo moguće slaviti pa ne bi valjda u tom slučaju ni izazivali prijepore.

Četvrtak 2. ožujka 2023.

Kad smo kod nezavisnosti večeras sam odgledao još jednu epizodu odličnog dokumentarnog serijala 'Diplomatska oluja', kojega emitira HTV. Svaki Bošnjak, koji ima problema s istinom, trebao bi kroz ovaj film pogledati u svoju bližu povijest. U večerašnjoj epizodi opisuje se kako je turski predsjednik Sulejman Demirel došao u Hrvatsku zamoliti Tuđmana da pomogne Bošnjacima, a nakon toga je potpisana i Splitska deklaracija. Za nju je i, Hrvatima neskloni bivši veleposlanik Peter Galbraith, kazao kako tu Bosna i Hercegovina traži pomoć Republike Hrvatske. Itakodalje. Itakodalje.

Uz to što su Hrvati spasili BiH na referendumu, spasili su je i u ratu vojnim akcijama, a kako sada stvari stoje Hrvati će BiH uvesti i u EU. Ostvarili bi do sada za BiH i velike sportske uspjehe da iz nje nisu protjerali brojne Hrvate koji medalje sada osvajaju za Hrvatsku, a Bosnu i Hercegovinu Hrvatima koji su u njoj ostali Željko Komšić i slični njemu, ogadili su.

Petak 3. ožujka 2023.

Dopredsjednik Federacije BiH Refik Lendo rekao je da će SDA prihvatiti svaku odluku visokog predstavnika ako odluka bude trajna, a ne privremena.
"Ako promjene pravila i ta pravila postanu stalna kao u Ustavu, mi ćemo to prihvatiti. Ako je to privremena odluka to nije dobro. Ako to bude stalna odluka, kao Ustav, zakon itd., onda mi to moramo prihvatiti", kazao je Lendo.

Tako je na Face TV-u potvrdio ono što je nekoliko dana ranije u Kompasu RTV-a Herceg-Bosne nagovijestio predsjednik HDU-a Miro Grabovac Titan.
"Bilo kakve odluke koje bi išle u pravcu da se Vlada može formirati s potpisom dvoje članova bez trećega je kukavičje jaje koje se pokušava podmetnuti Hrvatima", kazao je Titan koji smatra kako bi jedina Schmidtova odluka koja ima smisla bila smjena Refika Lende.

Subota 4. ožujka 2023.

Dražen Budiša reagirao je na tekst iz tjednika Globus objavljenog u svibnju prošle godine. Dosta se Budiša raspisao o svemu svačemu, kao što je i taj tekst bio pa se diglo dosta medijske prašine. Za oko mi je zapeo jedan Budišin razgovor s njegovim prijateljem iz Drniša. Budiša piše: ''Kad bismo razgovarali o politici kad bih ja rekao ponešto kritički o ovom ili onom Tuđmanovom potezu ili stavu, on bi malo vehementno reagirao. A onda sam mu jednom rekao ovo: Pod vodstvom Franje Tuđmana ostvarili smo samostalnu i demokratsku Hrvatsku, pobijedili u ratu, stekli međunarodno priznanje, na miran način reintegrirali istočnu Hrvatsku. Da li bismo to postigli da sam ja izabran za predsjednika? To ne znamo niti možemo znati i zato ja mogu reći – dobro je što je on izabran, a ne ja, ono što je on postigao poznato je, ono što bih ja postigao nespoznatljivo je.''

Valjda je jedini koji je to rekao. Svi ostali valjda bi danas bez imalo odgovornosti rekli: Da sam bio ja, sve bi bilo bolje!

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Dugogodišnji novinar i urednik. Završio studij novinarstva. Radio u brojnim medijima u BiH i Hrvatskoj.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.