Izdvojeno mišljenje: I Zoran Milanović bi se trebao negdje pojaviti u majici HVO-a

Tjedni pregled Velimira Begića

BILD.BA | 26. KOLOVOZA 2023. | 15:56

Subota popodne na Bild.ba je rezervirana za Izdvojeno mišljenje i Velimira Begića.

O čemu je svojim britkim perom pisao kroz prizmu tjedna koji je za nama - čitajte u nastavku.

Nedjelja 20. kolovoza 2023.


Cijeli svijet poznaje termin siječanjska depresija. U mom Posušju, ali i cijeloj Hercegovini taj pojam se pojavio tek s globalizacijom i nametanjem potrošačkog ponašanja u društvu. Međutim, ono što se itekako osjeti u mom Posušju i Hercegovini je kolovoška depresija. Termin još nije ušao u literaturu, a obilježava ga povratak Hercegovaca nakon odmora u Hercegovini svojim kućama u Njemačku, Austriju, Kanadu, Australiju… Iako oni kažu da su im kuće ovdje. Mnogi lažu sebe i nas, nažalost. I tješe se. Kuće su im tamo. I bilo je čudno promatrati punu Hercegovinu u srpnju i kolovozu, a moglo je tako biti stalno da je politika imala želje i volje zaustaviti iseljavanja. I znanja. Doduše, znanja je možda i bilo da su imali želje i volje nekoga upitati, a to iseljavanje Hercegovine je konstantna politika koja se nije prekidala od 1945. godine. Naravno, dio njih bi otišao u svakom slučaju, ali ne u ovolikom broju.

Ponedjeljak 21. kolovoza 2023.

Hrvatska nikada nije imala situaciju da su 102 naša građana zatvorena u drugoj državi.
Nakon što je 29-godišnji navijač AEK-a Michalis Katsouris ubijen u neredima uoči kvalifikacijske utakmice za Ligu prvaka, 102 navijača zagrebačkog Dinama uhićena su i u zatvorima čekaju završetak istrage. Među njima ima i Hercegovaca, a mnogi se čude zašto država pomaže huliganima? Zato jer su hrvatski državljani, a država bi trebala služiti upravo svojim građanima. Kao i nedavno u slučaju posvajanja djece iz Afrike. I tamo se radilo o kršenju zakona, ali su mediji više pomagali taj slučaj, nego ovaj u Ateni.

Utorak 22. kolovoza 2023.

U Istočnom Sarajevu je održan sastanak partnera državne koalicije nakon čega su Milorad Dodik, Dragan Čović i Nermin Nikšić vrlo kratko se obratili javnosti.

Čović je nakon sastanka kazao kako mu je drago da su uspjeli dogovoriti imenovanje Srđana Amidžića u Vijeće ministara BiH zajedno sa tim da budu usvojena tri reformska zakona u Zastupničkom domu BiH.
Kazao je i kako je siguran da će izvješće EU o BiH biti pozitivno te da ''da 14 uvjeta na našem europskom putu u naredna dva tri mjeseca u cjelini možemo završit'', a mi ćemo vas u studenom u ovoj rubrici vrlo vjerojatno podsjetiti kako to nije završeno.

Srijeda 23. kolovoza 2023.

Stanje u Ukrajini vjerojatno se pomalo normalizira jer da je još uvijek opasno ne bi Željko Komšić uopće ni otišao u tu zemlju, koja želi poraziti agresorsku vojsku i osloboditi svoj teritorij.
No, zna li ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski da mu je ovaj došao u majici na kojoj je grb poražene agresorske vojske Armije tzv. Republike BiH? A odlikovanja hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića HVO-u i dalje mu kao smetaju. Ne bih se iznenadio da se hrvatski predsjednik uskoro negdje pojavi u majici HVO-a. I trebao bi!

Četvrtak 24. kolovoza 2023.

-Duje, za koga navijaš?
-Za Hajduk!
-A od europskih klubova?
-Za Zrinjski!


Talijanska Gazzetta dello Sport objavila je tekst pod naslovom ''Zrinjski Mostar, ustaška ekipa za osvajanje Europe''. Nema Zrinjski ni njegov gazda Izraelac nikakve veze s ustaštvom to je jasno, ali ako izbacimo ustaštvo iz ovog naslova ostaje nam ''Zrinjski Mostar, ekipa za osvajanje Europe''. I to je lijepo s nogometne strane, a nenogometnom neka se bave, eto, Talijani. Kao da nemaju dovoljno svojih fašističkih klubova.

Petak 25. kolovoza 2023.

U tijeku je završnica Lige Hercegovine u Grudama. Lijepo dugogodišnje natjecanje u Hercegovini koje su pokrenuli novinari iz nekoliko hercegovačkih gradova i razvilo se to u lijepu sportsko-rekreativnu priču, ali…
''U drugoj polufinalnoj utakmici sastali su se MZ Ilići (Mostar) i MZ Stolac (Stolac). Do 37. minute susreta rezultat je glasio 3:2 za ekipu Stolac, a nakon toga sudac je prekinuo utakmicu i svirao kraj. Razlog prekida je ubacivanje boca i kamenja na teren, prilikom čega je pogođen igrač iz MZ Stolac'', stoji u medijskom izvješću.
Pa zar i tu amatersku lijepu hrvatsku sportsku priču koja okuplja tisuće gledatelja cijelo ljeto diljem Hercegovine moramo devastirati? Moramo, očito!

Subota 26. kolovoza 2023.

Danas se obilježava 33. godišnjica najveće rudarske nesreće u Bosni i Hercegovini, nesreće u Rudniku lignita „Dobrnja –jug" u Mramoru u kojoj je živote izgubilo 180 rudara.
Prema istrazi, osnovni uzrok ove tragedije je eksplozija oblaka ugljene prašine, do koje je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade. Prosječna starost 180 stradalih rudara bila je 27 godina. To je najmlađa četa rudara u rudniku, ali najveća tragedija koja se dogodila u rudnicima Bosne i Hercegovine. Za ovu nesreću nitko nije odgovarao. Kao što nitko u ovoj zemlji godinama ne odgovara ni zašto, ni za rudnike, ni za druge smrti u njima, ni za male plaće i iskorištavanje rudara, ni za pljačku rude, pljačku rudnika, pljačku radnika… Siguran sam da možete nastaviti niz.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.