Izdvojeno mišljenje: Da je, recimo, Forrest Gump SDA-ov nacionalist vjerojatno bi zaključio sa: Shit happens

FOTO: FENA/HAZIM ALJOVIĆ

Tjedni pregled Velimira Begića

VELIMIR BEGIĆ | 29. TRAVNJA 2023. | 18:24

U novom Begićevom Izdvojenom mišljenju čitajte o sportu, Schmidtu, federalnoj vladi...

Nedjelja 23. travnja 2023.

Pisali smo prošli tjedan o godišnjici utakmice Paragvaja i Herceg-Bosne. Utakmice za koju neki ne žele priznati da se dogodila. Iako je Herceg-Bosne ukomponirana u Federaciju BiH. Nekima i dalje smeta zastava Herceg-Bosne, bune se kada se pojavi na nogometnoj utakmici, ali ratna zastava ili grb Armije RBiH s ljiljanima ne smeta nikome pa je kapetan Sarajeva Armin Ziljkić upravo taj grb nosio na svojoj ruci. Možemo li samo zamisliti što bi bilo da se kapetan Širokog Brijega usudi izići sa zastavom Herceg-Bosne na lijevoj nadlaktici? Bit će i to. Davno je napisao Veselko Koroman: Doći će vrijeme blagog naroda!


Ponedjeljak 24. travnja 2023.

Milorad Dodik opet priča o odcjepljenju. Da parafrazirsmo upravo njega, mogli bismo reći: Težak ovaj Dodik u p.m. Kad posao krene teško raditi s njim. Rijetko tko mu se više i suprotstavlja, a spustio mu je i hrvatski predsjednik, govoreći kako je odcjepljenje Republike Srpske „potpuno nerealno“ i da se „nikada to neće dogoditi“.

Milanović kaže da se Dodik koristi prijetnjama kad mu "god negdje pušta voda". A pušta mu na sve strane, što je pokazala i snimka neslužbenog razgovora o Đokovićima i Srpska Openu.

Utorak 25. travnja 2023.

''Pušta voda'' i u Sarajevu. Postaje jasno kako će Osmorka postati Trojka, a Trojku su ponudili i Hrvati jer se HDZ-u u formiranju federalne vlasti pridružuju HDZ 1990 i HNP.

''Pa je li moguće da ne možemo naći nekog Hrvata koji će izdati'', vjerojatno su se pitali u Sarajevu, ali eto… Zvuči čak i pomalo nevjerojatno da ih ovaj put nisu našli kako bi formirali neku novu platformu ili alijansu. Događa se. Da je, recimo, Forrest Gump SDA-ov nacionalist vjerojatno zaključio sa: Shit happens i nastavio svoje uzaludno trčanje.

Srijeda 26. travnja 2023.

U Sarajevu i dalje ''pušta voda'', a kada se to događa onda događanje pokušavaju prebaciti u Hercegovinu pa se sada bune zbog Muzeja HVO-a u Čapljini. Kao da HVO nije branio i Bošnjake. Međutim muzej u Jablanici u kojem su zarobljeni bili Hrvati im nikad nije smetao.

U logoru Muzej u Jablanici bilo je zatočeno 69-ero djece, broj zatočenih civila bio je 623, osam je Hrvata umrlo. Upravo taj logor trebali bi podržavati i Hrvati pa ako treba i financirati. Nek' se zna kako je Titov krvavi pir započet na Bleiburgu, nastavljen na golom otoku završen upravo u Jablanici 1994. godine.

Četvrtak 27. travnja 2023.

Kada se ne mogu dogovoriti političari, može im odluku nametnuti visoki predstavnik. Christian Schmidt svojim potpisom potvrdio je novu Vladu Federacije BiH. Nitko nije sretan s ovom odlukom, ali nova bošnjačka oporba je izrazito nesretna. Često spominjani Čovićev optimizam imao je pokriće, a to ulijeva optimizam da bi pokriće mogao imati i njegov optimizam kada su u pitanju izmjene izbornog zakona, jer čekati opet što će visoki predstavnik napraviti ne bi bilo dobro nikome u BiH. Posebno ne Hrvatima.

Petak 28. travnja 2023.

Vlada Federacije BiH je formirana, a Bakir Izetbegović i ekipa umjesto da se drže one ''ovo nije naš rat'' i odu malo u oporbu – jer i to je za političke stranke –organizirali su 'jogurt revoluciju' ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu u kojoj je samo nedostajalo skandiranje ili transparent s natpisom ''bolje rat, nego pakt'' upućen Chrsitianu Schmidtu, Nijemcu na čelu Bosne i Hercegovine.

Mlađe čitatelje, ali i one starije, ipak podsjećamo kako je jogurt revolucija bila početak rušenja federalnog ustrojstva SFRJ, i početak centralizacije prema Beogradu. Ne treba podsjećati kako je sve to završilo.

Subota 29. travnja 2023.

Počeli smo sa sportom ili 'sportom' i onom kako će doći vrijeme blagog naroda pa i završavamo time kako dolazi vrijeme blagog naroda. Izviđač iz Ljubuškog je rukometni prvak BiH. Zrinjski će gotovo sigurno obraniti naslov nogometnog prvaka BiH. Široki Brijeg na dobrom je putu da postane košarkaški prvak BiH. Ako ne uspiju, to znači da će prvak biti Igokea. Rukometašice Gruda prvakinje su BiH. GOŠK iz Gabele prvak je Federacije BiH. Nekoga sam sigurno i (nenamjerno) preskočio, ali gdje je tu Sarajevo? Oni još jedino mogu provocirati uvlačenjem politike na sportske terene o čemu smo pisali na početku ovog teksta.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Dugogodišnji novinar i urednik. Završio studij novinarstva. Radio u brojnim medijima u BiH i Hrvatskoj.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.