Izdvojeno mišljene: Bakir kao musliman ne bi smio piti, nema drugog objašnjenja za ono što priča

FOTO: FENA

Tjedni pregled Velimira Begića

VELIMIR BEGIĆ | 9. RUJNA 2023. | 17:27

Subota popodne na portalu Bild.ba već je tradicionalno rezervirana za Velimira Begića i njegovo Izdvojeno mišljenje.

O čemu je pisao u tjednu koji je za nama čitajte u nastavku:

Nedjelja 3. rujna 2023.


Bakir Izetbegović dao je intervju za jednu arapsku televiziju u kojem je govorio i o povijesti BiH.

U kratkom osvrtu na povijest BiH, Izetbegović je govorio kako je BiH zemlja stara tisuću godina i kojoj su različite vjere živjele zajedno.

“Ali najjača je bila tzv. bosanska crkva. Stalno su bili pokušaji da se ta bosanska crkva ukine i da se prikloni ili Vatikanu ili Bizantu”, naveo je on. Potom je govorio kako je učenje bosanske crkve navodno bilo slično Islamu, te da se zbog toga Islam jako širio u BiH dolaskom Turaka. Izetbegović je kazao da se tad nitko nije izjašnjavao kao Srbin ili Hrvat, nego da su svi bili Bosanci ili Bošnjani različitih vjera. No, to je, kako on kaže, promijenjeno odlaskom Turaka pa se pod pritiscima i utjecajima Hrvatske i Srbije počinje govoriti da su to Hrvati ili Srbi. Bilo je tu još nebuloza.

Glupo bi bilo i ući u raspravu pa demantirati Izetbegovićeve rečenice, ali ono što bi on svakako trebao učiniti kao pravi musliman, kad već o vjeri priča, je prestati konzumirati alkohol jer ne nalazim drugo objašnjenje za ove riječi nego da je pio pijan.

Ponedjeljak 4. rujna 2023.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sastao se u Zagrebu s premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima BiH i Hrvatske te nizu drugih pitanja. Između ostalog, jedna od tema o kojoj se razgovaralo bila je i Izborni zakon Bosne i Hercegovine.

Početak je to jedne agencijske vijesti, a volio bih da me netko stvarno uvjeri kako će do promjene Izbornog zakona u BiH uskoro i doći. Ne samo mene, nego cijeli jedan narod, koji je jako skeptičan prema tome.

Utorak 5. rujna 2023.

Lana Pudar, najbolja bh plivačica opet osvaja medalje na svjetskom prvenstvu. S obzirom da je javnost i političare već navikla na medalje, doček će sigurno biti malo skromniji nego kada je zlato osvojila prvi put. Dan kasnije gradonačelnik Mostara Mario Kordić potpisao je ugovor s izvođačem radova na izgradnji bazena u Mostaru.

Budući da plivačicama i plivačima karijere ne traju kao, primjerice, šahistima, hoće li Lana Pudar uopće i dočekati taj bazen u svom rodnom gradu?

Srijeda 6. rujna 2023.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković rekao je u jednom TV gostovanju da je OSA nelegalno prisluškivala. Konaković je kazao da su otkrili brojne zloupotrebe, a između ostalog i u OSA-i, gdje su prisluškivani brojni ljudi od političara do novinara. Odmah se nakon ovakvih vijesti uzburkaju duhovi pa mnogi koji žele biti bitni u državi nadaju se kako će i oni biti među prisluškivanima, ali uglavnom ne budu pa ako se i objavi popis veće će biti razočaranje kod onih koji nisu prisluškivani, a misle da to zaslužuju jer su bitni u državi, nego kod onih čiji su razgovori stvarno prisluškivani.

Četvrtak 7. rujna 2023.

Na današnji dan prije 15 godina preminuo je legendarni Dino Dvornik. I sam je znao reći kako će ga tek nakon smrti cijeniti, a kolika je faca bio Dino možda se najbolje vidi po njegovoj kćeri influencerici koju mediji stalno predstavljaju kao njegovu kćer. ''Poznata kćer Dine Dvornika'' joj je jedina titula, a postala je, čini se, slavnija nego Dino za života.

Petak 8. rujna 2023.

Milorad Dodik opet prijeti, a čini to već godinama – ovaj put kaže kako će hapsiti visokog predstavnika ako stupi na tlo Republike Srpske. Oglasili su se i iz Ureda visokog predstavnika i drugih međunarodnih institucija, veleposlanstava… Kazali su, naravno, kako je takvo Dodikovo ponašanje neprihvatljivo. Neprihvatljivo je jedino to da na pravi način nikada do sada nisu reagirali na neprihvatljivo ponašanje, osim kad se Hrvati ponašaju potpuno prihvatljivo pa to ocijene neprihvatljivim pa nešto poduzmu kao smjene ili novu, njima prihvatljivu, vrstu matematike. Nije mene stra' za Dodika, rekli bi naši stari ljudi.

Subota 9. rujna 2023.

Navršilo se točno godina od masakra nad 33 hrvatska civila u mjestu Grabovica.

Ovaj ratni zločin dogodio se u noći s 8. na 9. rujan 1993. godine, kada su pripadnici Armije tzv. RBiH na okrutan način ubili 33 žrtve hrvatske nacionalnosti u selu Grabovica koje se nalazi između Jablanice i Mostara.

Među žrtvama je bilo 17 žena i jedno dijete. Najmlađa žrtva bila je Mladenka Zadro, četverogodišnja djevojčica, a najstarija 87-godišnji Marko Marić.

Za zločine u Grabovici do sada je za pojedinačna ubojstva osuđeno pet pripadnika Armije RBiH, ali još nije utvrđena zapovjedna odgovornost, kao ni jasna veza s vojnim i političkim vrhom u Sarajevu.

Šta reći koju poruku poslati? Možemo samo ponoviti poruku iz srpnja kada smo pisali o zločinu na Stipića livadi u mjestu Doljani kod Jablanice, gdje se uz džamiju vijori zastava Armije BiH.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Dugogodišnji novinar i urednik. Završio studij novinarstva. Radio u brojnim medijima u BiH i Hrvatskoj.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.