Ima li hrvatska oporba spavača u HDZ-u BiH: rezultati u Širokom su jako čudni, a lik s fotografije bi mogao biti krivac

Kako se dogodilo da ista stranka, u jednom gradu, za jednu razinu vlasti osvoji 6526 glasova, a za drugu 3801 glas više?!

IVAN CRNJAC | 4. LISTOPADA 2022. | 18:00

Već u izbornoj noći pojedini promatrači javili su se redakciji portala Bild.ba s pričom da se u Širokom Brijegu događa nešto čudno.

Ovo što slijedi u tekstu bi moglo zvučati kao teorija zavjere jer je praktično nedokazivo, ali tu su brojke sa širokobrijeških birališta, a koje su javno dostupne na stranicama Središnjeg izbornog povjerenstva. Razumno je zaključiti kako svaka stranka - pa tako i HDZ BiH - ima biračko tijelo. Ti ljudi obično daju glas svojoj stranci za sve razine vlasti. S obzirom na to da je zapadna Hercegovina manja sredina, moguće su oscilacije jer, primjerice, birač simpatizira jednog kandidata na jednoj listi za jednu razinu, a drugog na drugoj listi i drugu razinu, ali oscilacije ovakve kakve su zabilježene u Širokom Brijegu baš i nisu normalne. Krenimo redom: Za županijsku skupštinu u Širokom Brijegu HDZ BiH je osvojio 6526 glasova, dok je za Federalni parlament ista stranka osvojila čak 3801 glas više! Kako se dogodilo da ista stranka, u jednom gradu, za jednu razinu vlasti osvoji 6526 glasova, a za drugu 3801 glas više?! Dogodio se Dario Knezović koji je kandidat za Federalni parlament i tajnik HDZ-ovog Gradskog odbora u Širokom Brijegu, zadužen za koordiniranje izbornim procesom u tom gradu. On je, dogovarajući preferencije nakon 19 sati, mislio na sebe i svoje glasove pa se, očito, odlučio na političku trgovinu i dogovore. Ovo potvrđuje više izvora čiji su podaci poznati redakciji portala Bild.ba. Da bi dobio naklonost promatrača iz drugih stranaka - ponudio im je da dodaju glasove svojima strankama za županijsku razinu u zamjenu za "pumpanje" glasova njemu i preferiranje na federalnoj listi i tako je nastala neprirodna razlika. Županija Zapadnohercegovačka ujedno je i izborna jedinica za Federalni parlament, manjim strankama to nije osobito važno jer znaju da će teško proći zbog velikog broja glasova koji je potreban, zato i pristaju na ovaj vid kompenzacije gdje im se pojača broj glasova za županijsku skupštinu. Tako HDZ1990 u Širokom Brijegu za županiju osvaja 2082 glasa, a za FBiH 1552 glasa. HRS, pak, za županiju osvaja 1176, a za FBiH 744. HDZ1990 ima nepodudaranje od 530 glasova za županiju i FBiH, a HRS 432. Sve ovo, dakako, može biti i slučajnost. Naši izvori možda lažu, birači možda različito doživljavaju jednu i drugu razinu vlasti, možda se jednostavno sve slučajno baš ovako dogodilo... A možda hrvatska oporba u BiH ima spavača među HDZ-om. Nastavit će se...

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Ivan Crnjac je bosanskohercegovački i hrvatski novinar, angažiran na RTVBiH. Osnivač portala Bild.ba.
ANKETA
Sviđa li vam se na Bildu to što možete mijenjati pozadinu u crnu i plavu?
Užas, bezveze
Fora mi je
Nisam skužio/la uopće
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.