Ilegalni migranti stvaraju sve veće probleme: Iz BiH u Hrvatsku sada ulaze nasilno

FOTO: ARHIV

BILD.BA | 21. VELJAČE 2024. | 11:25

Ilegalni migranti koji preko Bosne i Hercegovine pokušavaju doći do Europske unije počeli su pribjegavati nasilnim prelascima granice s Hrvatskom, u koju ulaze motornim vozilima u punoj brzini preko graničnih prijelaza i pritom bježe od policije.

Tu informaciju potvrdila jeGraničnapolicijaBiH te hrvatskiMUP,uz konstatacijukako je nova taktika ilegalnih migranata zabilježena od početka ove godine, od kada je u pokušaju ilegalnog prelaska granice zaustavljeno oko 1600 migranata.

Migranti pronalaze kombi vozila i potom u velikoj brzini pokušavaju projuriti cestama preko manje prometnih graničnih prijelaza ne obazirući sena policiju koja ih u tome pokuša zaustaviti.


Nekoliko odvojenih incidenata takve vrste zabilježeno je na graničnim prijelazima koji gravitiraju Bosanskoj Gradišci te Unsko-sanskojžupanijiu BiH, na krajnjem sjeverozapadu te zemlje, gdje je i najveća koncentracijamigranata koji pristižu preko Srbije i Crne Gore.

Dva slučaja nasilnog prelaska granicezabilježena su na prijelazimanamijenjenimlokalnom stanovništvu,prenosi portal Klix.

U očitovanju MUP-a Hrvatske stoji kako su metom ilegalnih migranata postali prijelazi Bogovolja-Hadžin Potok, Pašin Potok-Zagrad i Kordunski Ljeskovac-Tržačka Raštela. U jednom od takvih slučajeva pokušaja nasilnog prelaska granicena području Slunja zamalo je ozlijeđena policajka.

"Na graničnom prijelazu bila jepolicijska službenica koja je skokom u stranu izbjegla nalet vozila. Nakon toga su policijski službenici na području općine Cetingrad zaustavili vozilo i tom prilikom se vozač dao u bijeg, ali je ubrzo uhvaćen", priopćio jehrvatskiMUPnavodeći kako u suradnji s Graničnom policijom BiHsada poduzimamjere kako bi se spriječilo nove pokušaje nasilnog prelaska granice.

GraničnapolicijaBiH potvrdila je kako jedo sada uhitilaviše osoba koje u sudjelovale u ovakvim incidentima te kako već poduzimadodatne mjere, uključujući zajedničke policijske ophodnje.

Granična policija BiH ima kronični nedostatak ljudii opreme i teško se nosi s problemom ilegalnih migracija. Europska je unija za potrebe te agencije u ovoj godini osigurala donaciju od 6,4 milijuna eura, a vlasti u BiH otvorile su i pregovore s Agencijom za europsku obalnui graničnu stražu (FRONTEX) kako bi se postigao sporazum o angažiranju policajaca iz EU radi učinkovitijekontroleilegalnih migracija.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.