Humovanja Veselina Gatala: Teresantno

Muški ubijaju žene zbog ljubavi i obratno, a stanje dobro i zadovoljavajuće. Teresantno.

VESELIN GATALO | 21. VELJAČE 2024. | 12:26

Moja tetka Neda je imala (a nadam se da još ima i da je živa) komšinicu koja je, kad bi joj nešto bilo zanimljivo, govorila „Teresantno…“. A meni je svašta nešto „teresantno“.

Evo, recimo, pravnik koji brani Mileta Dodika od nepostojećeg visokog predstavnika, kaže da se radi o „neistinitim činjenicama“. Ti jarca, to je meni skroz „teresantno“. Može biti da je čovjek kupio diplomu pravnog fakulteta, može biti da je kupio diplomu srednje ili nije išao u osnovnu jer je morao čuvati blago, ali pobogu, s roditeljima je morao pričati, barem u vrijeme odrastanja njegovih mu roditelja osnovna je bila obavezna. Neistinita činjenica… Ne da je oksimoron nego moronluk. Neka je Bog na pomoći onom koga on brani, makar i od nekoga nepostojećeg.

Ima i jedan pjevač koji mi je jako „teresantan“. Neću mu pomenuti ime da se ne bi prepoznao. Zvati ćemo ga Gowno (da se Vlasi ne dosjete - op. moje pokojne babe Zore). Taj Gowno, nazovimo ga i Vox, postao je poznat po nizu pjesama koje nit’ smrde nit’ mirišu. Pjesme Parnog Valjka su angažiranije. U jedinoj pjesmi koja bi se mogla zvati „angažiranom“ pominje „krvavu nedjelju“, masakr nad njegovim sunarodnjacima. Ali, mudro ne bira stranu ni u pjesmi. Anglosaksonski svijet mu je dao lijepu karijeru, udobnost i puno para. Naš Gowno je na vrijeme shvatio da „umiljato jare dvije koze sisa“ (op jedne moje tetke, zaboravio sam koje).


Gowno je organizirao i koncert u Bosni, uz više od desetak kamiona opreme i jednim kamionom humanitarne pomoći i postao svjetski poznat i među nanama i djecom. Tad su mnoge meraklije, sevdalije i štovatelji novokomponovane muzike čuli za njega. Bio je korektan, pojeo je ćevape za razliku od Richarda Gerea koji nije pustio da mu uguraju ćevap u usta pravdajući se da je vegetarijanac. Pusti izgovori, ni sa Vegetom ga ne bi pojeo, mrzitelj Bosne jedan…

I još je otišao u Hrvatsku da snima film „Hunt in Bosnia“, ili što bi naš narod rekao „Lov u Bosni“. Nije dobio Oskara, nije ni nominiran za Oskara, što je jako „teresantno“ s pogleda filmske industrije. Angelina Jolie je snimila još gori i jadniji film, ali ovo nije kolumna o filmu nego o onome što je „teresantno“.

Gowno se oglasilo povodom smrti Navalnog, ruskog opozicionara. Postoji teorija da ga Ruje drže dok otrov iz njega ne ispari pa se ne mogne dokazati da je otrovan što je „teresantno“ jer se nakon 3 – 4000 godina sazna i čime je faraon otrovan. „Teresantno“ je i što se Gowno nije sjetilo stradanja djece Iraka, svatova Afganistana, dječice Jemena, nedavnog masakra Jevreja i još nedavnijeg pomora Palestinaca, nije mu bilo „teresantno“ stradanje Snowdena i Juliana Assangea, ali mu je, eto, Navalny „teresantan“.

Teresantno mi je i kad ministri unutrašnjih i unutarnjih kažu da je stanje u zemlji, kantonu, entitetu i županiji zadovoljavajuće. To mi je baš „teresantno“. Bolnica vrhunska, svako malo pacijent skoči kroz prozor, ravno u smrt. Teresantno. Policajci ubijaju sebe i druge službenim pištoljima. Teresantno. Muški ubijaju žene zbog ljubavi i obratno, a stanje dobro i zadovoljavajuće. Teresantno.

Napisah ja nešto od onog što mi je „tersantno“.

Šta na to sve reći, kakvu posluku porati.

Možda samo staviti prst na bradu ili iznad gornje usne (tik ispod nosa) i značajno kazati „teresantno…“.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Autor 16 knjiga i laureat više prestižnih književnih nagrada u regionu i šire. Mostarac sa pokvarenim uređajem za autocenzuru. Rodio se prije mlađih od sebe i planira umrijeti pred kraj života. U međuvremenu, piše... Roditelji i većina predaka su mu Srbi pa postoji osnovana sumnja da je i on
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.