Humovanja Veselina Gatala: Stranke jednorke

Dogovorili su se oko fotelja i uhljebljenja, odbora za krađu i agencija za prevare

VESELIN GATALO | 31. SVIBNJA 2023. | 07:09

Htio sam u ovoj kolumni pisati kako su Neandertalski ljudi morali ustuknuti pred slabijim, žgoljavim i manje prilagođenim Homo Sapiensima.

Otkrio sam to nakon dugo godina istraživanja provođenim nad ljudima i životinjama. Kako god, u sebi imamo 2 do 3 posto neandertalskih gena, što znači da je ljubav ipak učinila svoje. Zato uglavnom i nismo crni kao naši afrički preci, osim onih koji su smeđkasti ali oni su porijeklom iz Azije.

Eto, odlutah a ni počeo nisam. Godine, valjda. Počnem o jednom a završim na stotom. Sjedim pred kućom i pišem. Akkela hvata zvuke trokutastim ušima i žmirka nekud prema jugu. Beau (Bo) skakuće okolo i naganja neku lopticu. A ja ne mogu više da pišem kako nam je na vlasti bašibozuk koji samo krade i laže narod koji ih je izabrao. Ne može biti da sve lažu. I nisu.


Evolucija je učinila svoje i u politici. Došli su neki novi, mlađi ljudi. Čak se i ne zovu slično. To se najbolje vidi kod bošnjačkog (nekad muslimanskog) političkog establišmenta. Alije, Šaćire, Mustafe, Senade, Omere, Edheme i Ekreme sve više zamjenjuju Elvedini. Ahmedini. Denisi, Segmedini, Senaidi i Damiri. Kod Serbsa je sve više Stefana, Konstantina, Uroša i Zaviša a sve manje Ljubiša, Slobodana, Zvjezdana i Jugoslava. Kod Hrvata je sve više Tvrtka, Luka, Zaviša, Borna a sve manje Gojka, Rajka, Janka, Marka i ostale Srbadije. Eto, nije baš da se ništa ne mijenja.

Kradu li? Pa… jesu. Ne može sve odmah. Kako bi mogli odjednom prestati. Selvedin može krasti isto kao Mustafa, Borna može otimati od svog naroda baš kao i Žarko i Janko. Stefan u krađi nimalo ne zaostaje za Slobodanom. Tu nema segregacije po imenima. Mladi i napredni su spremni da se potkože baš kao i stari i nazadni. Ni u lažima ne zaostaju za starima.

Mislim da mladi još bolje lažu nego stari. Lažu tako dobro da jedva čekam da svi mladi napuste ove prostore. Nekako sam navikao na laži ovih starih, oni bar nekako književno lažu (osim jednog, on kad lupne pobrka i bitke i pjesme i vijekove) i nekako ih ljepše slušati. Ovi mlađi su nekako osorni i prskaju kad pričaju, stalno treba ekran televizora brisati od njihove sline…

Vidim da ovi đuturumi iz SDA pjene jer ih sude i zatvaraju. Mogli bi i ostale, hladno, ali izgleda da je Zapad dao pravosuđu nalog da počne od njih. Odnekud se mora zar ne? Već postoji zatvorsko krilo SDA, čini mi se.

Ono što nije ostalo u SDA (zapravo SDA Light) je zbilo redove uz SNSD. I HDZ je s njima, ponekad i ponegdje, gdje nije gusto i rizično. Već na početku su započeli s pljačkanjem preko javnih nabavki, sa uhljebljenjima i ostalim tradicionalnim vidovima otimačine i nepotizma. Valjda će se potkožiti dok ne dođe njihov red za sud.

Ipak, da ne griješim dušu, jedno su obećanje ispunili. Naime, rekli su da će se dogovoriti oko onoga u čemu nemaju nesuglasica i prijepora, a ono o čemu se ne mogu dogovoriti da će ostaviti po strani.

Tako i bi.

Dogovorili su se oko fotelja i uhljebljenja, odbora za krađu i agencija za prevare.

Ostalo, baš kako su se dogovorili, može čekati.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Autor 16 knjiga i laureat više prestižnih književnih nagrada u regionu i šire. Mostarac sa pokvarenim uređajem za autocenzuru. Rodio se prije mlađih od sebe i planira umrijeti pred kraj života. U međuvremenu, piše... Roditelji i većina predaka su mu Srbi pa postoji osnovana sumnja da je i on
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.