Humovanja Veselina Gatala: Stabljike komada 2

ILUSTRACIJA
FOTO: UNSPLASH

Ma jasno je sve. Sve patriotske organizacije u Bosni podržavaju FTV, a ne BHRT.

VESELIN GATALO | 24. SIJEČNJA 2024. | 07:08

47-godišnjakinja je posadila 2 (slovima dvije) stabljike marihuane. Garant mušku i žensku, ili, po novom, poput roditelja br. 1 (slovima jedan) i roditelja br. 2 (slovima dva), stabljika br. 1 i stabljika br. 2. Taj strašni krimen je ženu trebao koštati zatvora, ne onog u kojem se zatvorenici šetaju po Ferhadiji i sjede u baštama hafića već pravog zatvora u koji idu mahom Srbi, rijeđe Hrvati i poneki manje važan Bošnjak nevezan za politiku.

U Republici Srpskoj u zatvor idu svi osim političara, a ovo je em u Federaciji em žena nije političarka već četrdesetsedmogodišnjakinja. Hm, ovu riječ Mile ne bi mogao izgovoriti… Elem, žena od 47 godina. Rekli su joj da bira, ili pržun ili da plati 18 000 konvertibilnih maraka. Pristala je da plati, sloboda nema cijenu osim ako ti je država procijeni. A Država kaže da to košta 18 000 maruna. 50 Maraka po danu, dan ti poljubim!

U Republici Srpskoj je sve poskupilo iako je gorivo pojeftinilo. Ljekarsko uvjerenje košta višestruko u odnosu na nedavno. Softver od više desetaka miliona hakiran pa uglavnom beskoristan. Upis u vrtiće poskupio. Muka ako su klinčadiji babe i djedovi pomrli pa ih ne mogu pričuvati dok mama i tata (roditelj br. 1 i br. 2) zarađuju za sebe, djecu i državu. Hm, nekima su živi ali daleko. Nije lako svaki dan dijete ili više njih i voditi na selo i dovoziti natrag.


Javni emiter, BHRT, prijeti da će se ugasiti. Ako bih ja mogao birati, birao bih Federalnu. Da se ugasi, naravno. BHRT je od strane Federalne optužena za manjak patriotizma, to jest da ne voli Bosnu. Dokazuju to time da BHRT, državni emiter, nije iskazala dovoljno mržnje prema Srbima i Hrvatima.

Kao što znamo, ljubav prema svojima se dokazuje mržnjom prema drugima, bar je to tako kod nas u BiH. E, pa, Federalna je optužila BHRT da su zaposlili Tvrtka Milovića koji je, naivan kakav jeste, upitao kako se zvalo tih 1600 i više djece ubijene u Sarajevu i kako znaju da ih je baš toliko.

Neću dušu griješiti, ne znam jesu li među tu djecu ubrojali i onu pobijenu po Grbavici i Ilidži ispred škola i na ulicama, snajperima iz „slobodnog“ dijela Sarajeva. Samo da pogledam, Internet sve zna… Hm, nisu ih uračunali. Onda bi pobijene djece preko 25 000. Možda i 30 000, ko će li ga znati.

Nisam baš načisto u čemu je BHRT pogriješila. Možda RS nije dovoljno puta nazvan „genocidnim“? Možda su više puta rekli da su Srbi ili Hrvati ubijeni a ne stradali u ratnim dejstvima. Hm, da, jednom sam čuo kako kažu da su Srbi pobijeni a ne poginuli… Jednom su, ako se dobro sjećam, rekli da je negdje nad Srbima (možda i Hrvatima) izvršen ratni zločin a da nisu prije „zločin“ stavili „navodni“. Hm, jednom su ugostili jednog Hrvata koji je ozbiljno govorio o legitimnom predstavljanju. Ti jarca, pa i ja sam jednom bio gost!!!

Ma jasno je sve. Sve patriotske organizacije u Bosni podržavaju FTV a ne BHRT.

A vi djeco i vi koji mislite da to više niste, nikad niste premladi ili prestari da odete odavde… Negdje gdje je marihuana legalna, na primjer. I muška i ženska, i broj 1 i broj 2.

Negdje gdje političari nisu iznad zakona…

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Autor 16 knjiga i laureat više prestižnih književnih nagrada u regionu i šire. Mostarac sa pokvarenim uređajem za autocenzuru. Rodio se prije mlađih od sebe i planira umrijeti pred kraj života. U međuvremenu, piše... Roditelji i većina predaka su mu Srbi pa postoji osnovana sumnja da je i on