Humovanja Veselina Gatala: Samo nek' ne puca

Ni prva ni druga generacija feudalaca, već adekvatno uhljebljena i obezbjeđena, ne šalje svoju djecu na ta skupljanja i okupljanja

VESELIN GATALO | 11. LISTOPADA 2023. | 09:46

Zemlja na ivici pucanja u kojoj se ne puca, to je definicija Bosne i Hercegovine. Pitanje državne imovine je ono čime se zaokupljaju ovih dana, čak godina. Pa, uknjižite je na lokalne zajednice, majka mu stara. U Federaciji BiH su to već uradili. Pa neka je uzme onaj ko može. Neka je odnese. Ali ne, treba „zagovnati“ do te mjere da narod kaže „samo nek’ ne puca“. Doduše, ako se uknjiži na opštine i gradove, ne može se lako založiti kao garancija kad se zajme pare ali to nije tema ove kolumne.

Gdje ono stadoh… Aha. Samo nek' ne puca. Poskupilo gorivo? Ma, samo neka ne puca. Poskupila struja, voda? Ma, neka, samo nek’ ne puca. Maslac za par godina skočio sa 2 i po marke na sedam – osam? Ma, neka ne puca.

Narod, naivan kakav jeste, uvjeren je da ih izabrani feudalci štite od rata i „pucanja“. Šalju ljude na demonstracije, proteste, kolektivna vikanja… Ljudi, uplašeni i ucijenjeni kako već jesu, idu, okupljaju se, viču… Treba se skoncentrisati na lica vikača i okupljača, posmatrati ih barem pet minuta. Kad kamere na snimaju njih dok viču i mašu tablama sa slovima, vidi se da su „privedeni“ i zainteresovani za proteste koliko i seoski đilkoš za neodređene integrale. Ali, treba sačuvati uhljebljenje ili posao, šta se može… Samo da ne puca. Doduše, izađu i radnici i rudari, prosvjetari, medicinari, ali to je nešto sasvim drugo. Oni vjeruju da su u pravu, znaju zašto su na ulici sa rukom ispisanim transparentima iz kućne radinosti, za razliku od stranačkih i državnih; naručenih, pravilnih, dobro plaćenih transparenata i zastava.


Nečeg interesantno – zanimljivog ima na tim okupljanjima. Ni prva ni druga generacija feudalaca, već adekvatno uhljebljena i obezbjeđena, ne šalje svoju djecu na ta skupljanja i okupljanja. Tu se već vidi ko neće biti tu „ako zapuca“. Ta nisu ludi. 103 osobe u Bosni i Hercegovini, reče neko, posjeduju 10 000 000 000 (slovia: deset milijardi) a mi ostali smo Srbi, Hrvati i Bošnjaci.

Ali, oni koji su dugo bili sretni što ne puca, dobrim dijelom su otišli daleko od ove vuk… od ove predivne zemlje u kojoj, kako Milorad Dodik, rodonačelnik dinastije, reče, živimo bolje nego što se živi na tom tru(h)lom zapadu, pokupili nešto stvari i otišli u taj užas od Zapada. Čak i ako zapuca, kako veli Bakir iz dinastije Izetbegović, imamo instruktora dronova za rat koji će zamijeniti pobjegle od njih i ove ljepote. Čović ne priča o ratu, doduše ne priča puno ni o čemu, zna da je za rat dovoljno i potrebno dvoje. Kasnije je lako izabrati stranu. I njegovi glasači bježe od ove ljepote iako on ne priča o ovoj divoti i besmislu odlaska iz ove ljepote i blagostanja.

U međuvremenu, kad dođu do para i pozicija, Srbi prestaju biti Srbi, Bošnjaci zaborave Bosnu, Hrvati se spremno odriču Hrvata zbog privilegija… Doduše, Srbi su u tome najagilniji. Najlakše zaborave da su Srbi. Doduše, i ja bih volio zaboraviti, ali ne daju mi dedo Tomo i Nikola, Nidžo Tesla, Mišo Pupin, Jefto Dedijer, Sava Nemanjić i ostali izuzeci...

Zlo i naopako, jeste. Pljačka se odvija na očigled svih nas. Svake sedmice dobijam po 6 (slovima šest) prekršajnih naloga iz dražeg mi entiteta. Za vožnju. Neki dobiju da su nešto dužni i moraju platiti ne zna se šta, jednostavno im odbiju od plate ili penzije. Obično nemaju ljudi pojma zašto. Čovjek se s pravom zapita da li bi im dušmanski feudalci radili ono što im njihovi rade. Ali, ipak je dobro.

Ma, samo nek’ ne puca…

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Autor 16 knjiga i laureat više prestižnih književnih nagrada u regionu i šire. Mostarac sa pokvarenim uređajem za autocenzuru. Rodio se prije mlađih od sebe i planira umrijeti pred kraj života. U međuvremenu, piše... Roditelji i većina predaka su mu Srbi pa postoji osnovana sumnja da je i on
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.