Humovanja Veselina Gatala: Nedjelja kad je otišao Bruce…

Bruce Lee je, izgleda, nekom „tihom“ pilom prepilan i odnesen na sigurno u očekivanju da postane tečna legura

VESELIN GATALO | 6. OŽUJKA 2024. | 15:03

Mostarci su se neke večeri oprostili sa pravdom i idejom o boljem i pravednijem Mostaru. Zapalili su svijeće na mjestu gdje je nekada stajao heroj našeg djetinjstva zbog koga smo vjerovali da dobra namjera, poštenje, vještina i mudrost mogu protiv diktature, bezakonja, korupcije, sirove sile, represije, pljačke, otimačine, nasilja, ubijanja… Svijeće su zapaljene svijetu u koji smo kao djeca vjerovali i nastojali stvoriti takav svijet za sebe i druge.

Na telefon se skoro i ne javljam, stalno zvoni. Ne da mi se odgovarati na pitanja koja bi trebali postavljati drugima. Pitaju li autora slike šta je sa slikom kad nestane iz muzeja? Pitaju li Wolkswagen gdje je Golf 7 kad ga ukradu? Pitaju me ono što bi trebali pitati Gradsku Upravu, Policiju, zaštitarsku agenciju koja (ako i postoji) osigurava park u kojem je Bruce stajao skoro par decenija? Pitaju li gdje su snimci sa navodnih nadzornih kamera koje su „pokrivale“ park? Hm, ako ih ikako ima, ako nam i to nisu slagali…

Bruce Lee je, izgleda, nekom „tihom“ pilom prepilan i odnesen na sigurno u očekivanju da postane tečna legura u nekoj topionici, pilom, dakle, „tiho“ prepiljen i…


A zašto? Možda je sam bio kriv. Jedan je od rijetkih spomenika koji je postavljen legalno, uz svu potrebnu dokumentaciju. To u Mostaru i BiH ispada iz konteksta, ne slijedi „modus operandi“, nije „nakeljen“ kao Kralj Tvrtko u Sarajevu, recimo, bez potrebnih dozvola i saglasnosti. Nije imao „gledomat“ ni parking sat, da se ubace pare pa da ga vidiš pa da gradske vlasti imaju utržak od toga. Oko njega su se skupljali besposličari iz Kine i ostalog bijelog svijeta, slikale se kavgadžije iz Kung – Fu, Karate, Džiu – Džicu i ostalih klubova u kojima se besposleni uče degenečiti jedni druge, skupljala se dječurlija s roditeljima, slikavali se bjelosvjetski turisti ne plativši Gradu ama baš ništa. Doduše, ni Mostar ni ostatak BiH nisu platili ni feniga za njegovu izradu i postavljanje, ali to nije ova priča.

Povrh toga, zemlja u kojoj je stajao se navikla na nasilje i korupciju. Ni simbol koji bi se protivio diktaturi i lopovluku, nasilju i otimačini, ovdje nije dobrodošao. Bio je „tihi zviždač“, od vlasti od samog postavljanja nerado viđen. Možda bi se poneko, kad bi ga vidio, sjetio ideja o pravdi, što za vlasti baš i nije poželjno, prihvatljivo čak.

Nije se Bruce mogao iskoristiti ni za čiju predizbornu kampanju. Nije bio ni za „gradžansku“ Bosnu, ni za „otcijepljenje“ ni za „treći entitet“, tu je bio totalno neupotrebljiv i neuporabljiv. Nije bilo nekoga ko bi ga napadao i nekoga ko bi ga branio kao vitalni nacionalni interes. Ni Srbin, ni Hrvat, ni Ostali, ni Sejdić, ni Finci, ni visoki predstavnik, Ni Kinez ni Amerikanac ni ambasador ni veleposlanih prijateljske ili neprijateljske zemlje.

Hm, možda je bolje ovako, da ga više nema. Mnogi će biti mirniji. Samo budi ružna sjećanja o borbi za bolji svijet u koju su ljudi poput Julana Assangea vjerovali. Da je on, nesretnik, bio pametniji, sad bi bio glup i sretan, zdrav i slobodan.

Bolje je ovako. Možda će metal od kojega je bio napravljen pomoći nekome da, pošto mu država to nije omogućila, prehrani svoju djecu.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Autor 16 knjiga i laureat više prestižnih književnih nagrada u regionu i šire. Mostarac sa pokvarenim uređajem za autocenzuru. Rodio se prije mlađih od sebe i planira umrijeti pred kraj života. U međuvremenu, piše... Roditelji i većina predaka su mu Srbi pa postoji osnovana sumnja da je i on
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.