Humovanja Veselina Gatala: Naše glavice vs mudre političke glavurde

FOTO: FENA/ES

E, to je još jedan dokaz da je njegov mozak, ne samo glava, veći od naših, običnih i skućenih možđana.

VESELIN GATALO | 4. LISTOPADA 2023. | 08:38

BiH je evoluirala. Dobili smo neku vrstu kraljeva. Mudrih i nezamjenjivih. Bakir Izetbegović, po pravu prvorođenog, bio je jedini kandidat za čelo SDA. Milorad Dodik je isto tako bio najbolji, čak jedini, predložen od svih 1000 podružnica. Boljih kandidata nije bilo.

Zlobnici će kazati da nije bilo drugih, a ja ću reći „Pa čta!?“. Dragan Čović je tu nebitan, glasačko tijelo mu je tako malo da mu Bošnjaci komotno biraju predstavnike. Malo rukah pa malka i snaga. I to malo što glasa za njega neće ga postaviti za dinastičkog vladara.

Ne mogu sad o svoj trojici jer ću vas udaviti, osvrnuću se na najmudrijeg i najveličanstvenijeg, Milorada Dodika. Ja sam toliko siguran u njegovu mudrost da pouzdano znam da će skupština Republike Srpske izglasati sve što on kaže da treba. A zašto i ne bi? Čovjek je uvijek u pravu. Ako mi ne znamo zašto nešto radi, on zna. On najbolje zna.


Problem nas običnih ljudi je u tome što ne znamo razmišljati politički. Recimo, ja ovako glup moram znati govoriti talijanski, španski, engleski, francuski… A on, Milorad, treba samo 2 (slovima dvije) strane riječi. Benefit (engl.) je dobitak. Luzer (engl.) je politički protivnik koji još nije uvidio koliko je Milorad Dodik veličanstven pa još nije došao da mu poljubi ruku i postane dio veličanstvenog tima. Preostale dvije su boljitak i upit (hr), njih razumijete, čak koristite. Dakle, te četiri riječi su dovoljne i potrebne, a ne neki tamo nastrani jezici.

Dalje, Milorad Dodik, dalekovidan i pragmatičan, čestitao je muslimanskom predsjedniku Azerbejdžana nakon progona više od sto hiljada i tisuća pravoslavnih Jermena iz Nagorno Karabaha, armenske pokrajine naseljene Jermenima. Samo politički slijepac će se zapitati kako to da predsjednik pravoslavnih Srba čestita dan državnosti muslimanskom predsjedniku koji par dana prije protjeruje pravoslavce. Kao da čestita Kurtiju za uspješan progon Srba sa Kosova. E, to je još jedan dokaz da je njegov mozak, ne samo glava, veći od naših, običnih i skućenih možđana.

Ti Jermeni su sirotinja. Duhovno su bogati, ali voze lade i škode. Za duhovnost se ne može kupiti mercedes ili audi, ne može se kupiti ni glas pokojnika na izborima. Pa, zašto bi ih razuman političar podržao, moliću lijepo, zašto? To bi uradila budala poput mene, što nikog ne čudi. Zato ja, ovako maloglav i malouman, ne bih bio dobar političar. Kim Jong Un je najglavatiji u Sj. Koreji, zato se sve pita. Ko ne vjeruje neka izgugla Sjevernokorejance i uporedi njegovu paću i ostale korejske glavice.

Ildar Heydar oghlu Aliyev, predsjednik Azerbejdžana, raspolaže ogromnim bogatstvom i resursima. Zato političar, čak i ako nije glavat, mora misliti glavom i misliti na svoj narod. Treba vraćati dugove i osigurati socijalni mir u Srpskoj, a siromašna Jermenija u tome ne može pomoći. Ta voze lade i daćije. Siromasi jadni i čemerni… Luzeri i nesreće… A Alijev je san svakog glavatog političara. On čak nema opoziciju. Nula. Zero, Ništica. Nimalo opozicije u demokratiji i demokraciji. A zašto? Zato što je dobar političar i svi znaju da je uvijek u pravu, da će skupština izglasati sve što On zaželi. Što je veliki Allah dž.š. na nebu, On je na zemlji.

Velikodušni kakvi jesu, političari obično ne ištu da ih se ljubi u ruku kao, recimo, popa ili pratra.

Doduše, malo je nezgodno kad se politički glavešina (ili više njih) u vjerskom objektu kad i, recimo, patrijarh. Ne zna čovjek od koga tražiti blagoslov poljubivši mu ruku a od koga zatražiti uhljebljenje poljubivši ga u… u jedan drugi dio tijela.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Autor 16 knjiga i laureat više prestižnih književnih nagrada u regionu i šire. Mostarac sa pokvarenim uređajem za autocenzuru. Rodio se prije mlađih od sebe i planira umrijeti pred kraj života. U međuvremenu, piše... Roditelji i većina predaka su mu Srbi pa postoji osnovana sumnja da je i on