Humovanja Veselina Gatala: Konan Barbarin i referendumska potpitanja

ČITATELJI OCIJENILI
5

Dati demokratiju ovim narodima je kao da date demokratiju ili demokraciju ljudožderima iz Papue Nove Gvineje

VESELIN GATALO | 10. SIJEČNJA 2024. | 09:30

Referendum pa dum – dum – bum - bum. To je kratka povijesna istorija Bosne i Hercegovine. Zato se čovjek naježi kad neko kaže riječ „referendum“. Tako bezopasna strana riječ a tako opasne posljedice.

Opasne su kod nas i danas. U zemljama bez tradicije demokratije i sa tradicijom ubijanja, pogubno. Da vam kažem zašto? Evo zašto. Khm…

Kad bi u Federaciji BiH „raspisali“ referendum na temu „Treba li sve Srbe protjerati iz BiH“ Srbi bi komotno mogli da i prije izlaska na referendum spakuju kufere. Kada bi u RS-u raspisali referendum na temu „Da li treba protjerali sve muslimane iz Republike Srpske“, rezultat ne bi bilo teško predvidjeti. Ni Hrvati ne bi bolje prošli, bez obzira na Miletovu i Zokinu međunacionalnu ljubav i transakcije, vjerujte mi.


Da li mislite da potcijenjujem ove naše naroda i nacionalne manjine? Da li mislim da su nezreli i naopaki, krvožedni i demokratski nepismeni? Ako mislite da jesam, mudro zaključujete.

Dati demokratiju ovim narodima je kao da date demokratiju ili demokraciju ljudožderima iz Papue Nove Gvineje. Demokratski bi požderali susjedna plemena, prvo debeljuškaste pa ostale. Dati nam demokratiju bez kvalitetne poduke je kao dati djetetu napunjen i otkočen pištolj i poslati ga u vrtić. Kao malog Kostu odvesti u streljanu i pokazati mu kako se puca.

Usput, da bi referendum o izlasku BiH iz Jugoslavije bio legalan, trebalo je izaći barem dvije trećine građana i seljaka iz BiH. Ali, eto, nisu izašle 2/3 Behađana, ali džaba. Namjerno ne kažem Bosanaca i Hercegovaca jer mi nije jasno kako neko može biti i jedno i drugo.

Mogu neki da se rode u jednom i žive u drugom, ali nije većina takva. Ima ljudi koji su i Srbi i Hrvati, i Bošnjaci i Srbi, ali nisu svi. Hm, odoh od teme.

Usput, plaše nas da će se Federalna TV, najpatriotskija od svih, ugasiti. Uplašio sam se da više neću vidjeti Nerina Dizdara kako govori kako bezbjednosno – sigurnosna situacija ipak nije ni malkice loša kad neko premlaćuje srpsku povratničku starčad, otima ih, veže i pljačka, pali im kuće, razbija prozore i puca po njima. Nedostajaće mi i ono kad kaže da je bezbjednost ozbiljno ugrožena kad neko bihuzuri bošnjačke povratnike i kako je to, kao i obično, genocid.

A onda se sjetim da se N1 ne može uskoro ugasiti jer ih plaćaju Amerikanci i kako će sve opet da bude kao i na Federalnoj. Niz simpatičnih novinarki će se i dalje boriti za Bosnu i Bosnohercegovce, dobri Srbi i Hrvati će potvrđivati da su Srbi i Hrvati baš onakvi kako kažu na dnevniku N1 i nekad Federalne.

A, što se tiče ovog januarskog siječnja, sretni vam blagdani i praznici. I oni prosinačko – decembarski. I krsne slave. I 9 januarski i prvoožujski. Nije bio nijedan Bajram ali i njih oba čestitam. Eto, da ne bude da nisam čestitao. Sretni i srećni svima svi praznični blagdani.


Da sam na N1 ili na FTV napravio bih istraživanje na temu „Jeste li za jedinstvanu i cjelovitu BiH bez kantona i entiteta“. Zapravo, referendum bih napravio. Sa odgovorima „da“ u „ne“.

Uvrstio bih Široki Brijeg i Sarajevo u istraživanje. Onda bih objavio da su građani Sarajeva i BiH, njih čak 95% za jedinstvanu, cjelovitu i centraliziranu BiH. Onda bih to uradio sa Čajničem i Tuzlom. Ispalo bi da su Čajničani i Tuzlaci devedesetsedmoprocentno za jedinstvenu BiH.

Zato sarajevski Kulin Ban liči na Konana Varvarina, jer je ovo zemlja iz stripa. Poput Gothama ili Neverlanda. Poput svijeta iz Alise u zemlji čudestava. Poput drevnog Summera ili vajsmilerovske tarzanove afričke džungle pune azijskih slonova…

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Autor 16 knjiga i laureat više prestižnih književnih nagrada u regionu i šire. Mostarac sa pokvarenim uređajem za autocenzuru. Rodio se prije mlađih od sebe i planira umrijeti pred kraj života. U međuvremenu, piše... Roditelji i većina predaka su mu Srbi pa postoji osnovana sumnja da je i on
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.