Hrvatski dužnosnici nemoćni: Na tri mjeseca imenovan šef FUP-a, Bošnjak, kao i ministar unutarnjih poslova

FOTO: FENA

BILD.BA | 17. SVIBNJA 2023. | 14:43

Na današnjoj hitnoj sjednici Vlade Federacije BiH Vahidin Munjić imenovan je za v.d. ravnatelje Federalne uprave policije na razdoblje od tri mjeseca, doznaje Hrvatski Medijski Servis.

U međuvremenu bi Neovisni odbor kojeg čine zastupnici oba doma Parlamenta FBiH trebao raspisati natječaj za izbor ravnatelja Uprave policije FBiH.

Hrvatski dužnosnici inzistirali su da na ovu poziciju bude imenovan Hrvat, sukladno Zakonu, no to nije bilo moguće budući da Zakon o unutarnjim poslovima u članku 45. predviđa da se na mjesto v.d. ravnatelja policije može imenovati samo osoba s činom glavnog inspektora, zaposlena u FUP-u.


U Federalnoj upravi policije do te mjere je narušen nacionalni odnos da trenutno u FUP-u, na žalost, nema Hrvata s činom glavnog inspektora. HMS podsjeća i da je nedavno poništen natječaj za činovanje, jer je u različite činove od mlađeg policajca do glavnog inspektora imenovano čak 87 Bošnjaka i samo jedan Hrvat.

Stoga je imenovanje Munjića prihvaćeno kao privremeno rješenje, do provedbe natječaja za izbor ravnatelja Federalne uprave policije. Budući je ministar unutarnjih poslova Bošnjak (Ramo Isak) na ovu dužnost trebao bi, sukladno Zakonu o unutarnjim poslovima FBiH, biti imenovan najbolje rangirani Hrvat prema ocjeni Neovisnog odbora.

V.d ravnatelja Federalne uprave policije bilo je nužno što prije imenovati, jer nakon ostavke i napuštanja pozicije bivšeg v.d. ravnatelja Ensada Kormana prije tjedan dana, FUP-om nitko nije rukovodio, niti je itko mogao potpisati bilo kakav akt o angažiranju Federalne policije, uključujući i naloge za uhićenje, pretrese i slično.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.