Hrvatska tvrtka planira kupiti 100 tenkova iz Kuvajta: Ovo planiraju učiniti s njima

FOTO: PIXSELL

Ideja o kupnji tenkova nije nova te su o tome Đaković i ministarstvo obrane Kuvajta razgovarali još prije 11 godina.

BILD.BA | 9. VELJAČE 2024. | 12:47
IZVOR: Dnevnik.ba

Tvrtka Đuro Đaković iz Slavonskog Broda želi kupiti stotinu tenkova iz Kuvajta i prodati ih na tržištu, piše danas Jutarnji list

U tijeku su razgovori vodstva kompanije i Kuvajta o mogućoj prodaji najmanje 100 tenkova M-84 Đakoviću. Kuvajt ima 148 tih tenkova, a nakon što su kupili američke tenkove Abrams, više im nisu potrebni. Plan je Đakovića kupiti te tenkove, remontirati ih i prodati na tržištu.

Ideja o kupnji tenkova nije nova te su o tome Đaković i ministarstvo obrane Kuvajta razgovarali još prije 11 godina. Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila nedavno je obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova o upućivanju pisma namjere ministarstvu obrane Kuvajta vezano uz kupnju tenkova M-84 te njihova remonta i plasiranja na treće tržište.


Sugovornici Jutarnjeg lista naglašavaju kako ovaj proces nikako nije povezan s ugovornim odnosom MORH-a i Đakovića o održavanju tenkova M-84 iz sastava HV-a. Sukladno zakonu, prije eventualnog uvoza tenkova u Hrvatsku Đaković će morati ishoditi dozvolu Ministarstva gospodarstva.

O zahtjevu će raspravljati Povjerenstvo za davanje suglasnosti za izvoz i uvoz robe vojne namjene koje mora jednoglasnom odlukom dati suglasnost za uvoznu dozvolu, piše Jutarnji list.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Tko će biti idući predsjednik Sjedinjenih Država
Trump
Biden
Svejedno mi je
Netko treći
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.