Hrvatska tvrtka planira kupiti 100 tenkova iz Kuvajta: Ovo planiraju učiniti s njima

FOTO: PIXSELL

Ideja o kupnji tenkova nije nova te su o tome Đaković i ministarstvo obrane Kuvajta razgovarali još prije 11 godina.

BILD.BA | 9. VELJAČE 2024. | 12:47
IZVOR: Dnevnik.ba

Tvrtka Đuro Đaković iz Slavonskog Broda želi kupiti stotinu tenkova iz Kuvajta i prodati ih na tržištu, piše danas Jutarnji list

U tijeku su razgovori vodstva kompanije i Kuvajta o mogućoj prodaji najmanje 100 tenkova M-84 Đakoviću. Kuvajt ima 148 tih tenkova, a nakon što su kupili američke tenkove Abrams, više im nisu potrebni. Plan je Đakovića kupiti te tenkove, remontirati ih i prodati na tržištu.

Ideja o kupnji tenkova nije nova te su o tome Đaković i ministarstvo obrane Kuvajta razgovarali još prije 11 godina. Tvrtka Đuro Đaković Specijalna vozila nedavno je obavijestila Ministarstvo vanjskih poslova o upućivanju pisma namjere ministarstvu obrane Kuvajta vezano uz kupnju tenkova M-84 te njihova remonta i plasiranja na treće tržište.


Sugovornici Jutarnjeg lista naglašavaju kako ovaj proces nikako nije povezan s ugovornim odnosom MORH-a i Đakovića o održavanju tenkova M-84 iz sastava HV-a. Sukladno zakonu, prije eventualnog uvoza tenkova u Hrvatsku Đaković će morati ishoditi dozvolu Ministarstva gospodarstva.

O zahtjevu će raspravljati Povjerenstvo za davanje suglasnosti za izvoz i uvoz robe vojne namjene koje mora jednoglasnom odlukom dati suglasnost za uvoznu dozvolu, piše Jutarnji list.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.