HNK Mostar: Besplatna predstava 'Noć s Aleksom' na Svjetski dan kazališta

Obilježavanje Svjetskog dana kazališta uvijek prati međunarodna poruka, a autorica ovogodišnje je egipatska glumica Samiha Ayoub.

BILD.BA | 24. OŽUJKA 2023. | 22:25

U povodu Svjetskog dana kazališta, koji se obilježava 27. ožujka, u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Mostar tog dana bit će izvedena predstava ''Noć s Aleksom'', prema tekstu Marka Tomaša i u režiji Ivice Buljana, s početkom u 20 sati.

Obilježavanje Svjetskog dana kazališta uvijek prati međunarodna poruka, a autorica ovogodišnje je egipatska glumica Samiha Ayoub.

''Ne pretjerujem kada kažem kako je ono što radimo na pozornici čin života samog i proizlazi iz ničega, kao plamteća zraka koja sjaji u tami, osvjetljuje tamu noći i grije njezinu hladnoću. Mi smo oni koji daju sjaj životu. Mi smo oni koji ga utjelovljuju. Mi smo oni koji ga čine vibrantnim i smislenim. Mi smo oni koji pružaju razloge za razumijevanje. Mi smo oni koji koriste svjetlo umjetnosti kako bismo se suočili s tamom ignorancije i ekstremizma. Mi smo oni koji prihvaćaju doktrinu života, kako bi se život širio ovim svijetom. Za sve ovo, mi ulažemo napore, vrijeme, znoj, suze, krv i živce. Sve što imamo, kako bismo proširili poruku, braneći vrijednosti istine, dobrote i ljepote, istinski vjerujući kako je život vrijedan življenja'', stoji u njezinoj poruci.


Autor hrvatske poruke za Svjetski dan kazališta je ugledni redatelj i sveučilišni profesor Želimir Mesarić, koji je poručio kako treba čuvati sveto mjesto - pozornicu.

''Ne dopustimo lažnim trgovcima kojekakvih ideologija, agentima provokatorima, muljatorima i opsjenarima sumnjivih vrijednosti, lažnim moralistima, zaslijepljenim aktivistima, polutalentima, slatkorječivim varalicama svih boja i zastava da brljaju po Talijinom svetištu. U suživotu, dijalogu, toleranciji, zajedno sačuvajmo teatar i ne dopustimo urušavanje temeljnih vrijednosti. Ako na početku bijaše Riječ, čuvajmo tu Riječ i borimo se za istinitost riječi. Kao što drama završava katarzom, tako je na kraju tunela Svjetlo u kojem svjetlucaju riječi Vjera, Nada i Ljubav. Moramo njegovati nadu u novi početak, a tu je uloga teatra neizmjerna i veličanstvena. Teatar je vječan i spaja sva tri vremena: vrijeme prošlo u vremenu sadašnjem, u vremenu budućem'', napisao je Mesarić.

Ulaznice za ovu izvedbu bit će besplatne, a rezervacija ulaznica može se napraviti porukom preko Facebooka Messengera ili Instagram Directa, odnosno, pozivom na broj 063/019-019 od 10 do 16 sati.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.