Hakeri vrebaju! Ako se vaša lozinka nalazi na ovom popisu - odmah je promijenite!

ILUSTRACIJA
FOTO: UNSPLASH

Inače, stručnjaci preporučuju lozinke koje su sastavljene od nasumičnog niza slova, brojeva i simbola, a ne riječi, pogotovo ne uobičajene nizove riječi.

BILD.BA | 17. STUDENOG 2023. | 11:14

Objavljen je popis najčešćih lozinki za 2023. godinu, što može biti poprilično neugodno s obzirom na to da hakeri vrebaju sa svih strana. Stoga bi možda bilo dobro da provjerite nalazi se na toj listi i neka od vaših lozinki jer time riskirate da izgubite svoj račun.

Stručnjaci za sigurnost uvijek upozoravaju da lozinke koje koristite uvijek bude neka komplicirana, u koju ćete ugraditi i velika i mala slova te brojeve kako ne biste olakšali prevarantima provalu u vaše račune. Ipak, mnogi ova upozorenja ne shvaćaju ozbiljno, vjerojatno vođeni onom poznatom uzrečicom "pa neće baš mene" te su u optjecaju i dalje najčešće jednostavne riječi ili kombinacije brojeva.

Više od 4,5 milijuna ljudi u Velikoj Britaniji tako i dalje koristi "password" za svoju lozinku, a na drugom mjestu je najčešća uporaba kombinacije brojeva "123456", a odmah iza njega slijedi "123456789".


Istraživanje je proveo NordPass, NordVPN-ov servis za upravljanje lozinkama. Njihovi stručnjaci proučavali su lozinke prikupljene iz javno dostupnih izvora, uključujući i "dark web", mjesta gdje ih hakeri pronalaze.

Osim već navedenih, ovo su neke od ostalih najučestalijih lozinki u 2023. godini u Velikoj Britaniji: qwerty, liverpool, arsenal, abc123, football, dragon, password1, cheese, killer, monkey, itd.

Inače, stručnjaci preporučuju lozinke koje su sastavljene od nasumičnog niza slova, brojeva i simbola, a ne riječi, pogotovo ne uobičajene nizove riječi.

Jasno je, međutim, da sa sve većom uporabom računala i aplikacija, prosječna osoba može imati do 100 različitih lozinka, što je vjerojatno razlog zašto je puno jednostavnije koristiti pamtljivije lozinke ili čak istu lozinku za više računa.

U svakom slučaju, stručnjaci savjetuju da uvijek uključite autentifikaciju u dva koraka kada je ponuđena. To znači da čak i ako haker otkrije vašu lozinku, vaš bi račun i dalje trebao biti siguran jer će drugi kod biti poslan na vaš telefon, aplikaciju ili zasebni račun e-pošte.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.