Grozdana Cvitan predstavila u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru svoj rad

FOTO: HNK MOSTAR

Autorica je priloga u raznim zbornicima, časopisima, novinama, na Trećem programu Hrvatskog radija. Članica je Društva hrvatskih književnika.

FENA | 8. LIPNJA 2023. | 15:36

Hrvatska pjesnikinja, esejistica, kritičarka i novinarka Grozdana Cvitan predstavila je u srijedu u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Mostaru svojknjiževni, pjesnički i istraživački rad.

Od njezinoga ogromnog radnog opusa vrijedi izdvojiti činjenicu kako je ona najzaslužnija za pronalazak u šibenskom Državnom arhivu nikad objavljene i nikad igrane drame „Čovječja ribica“ Ive Brešana, jednog od najplodnijih i najizvođenijih hrvatskih dramatičara europskog ranga, priopćeno je iz HNK Mostar.

Također, kao aktivna sudionica rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te političkih procesa 90-ih godina mnogo je pisala o „čovjeku“ u ratnim vremenima. Istraživala je mnogo i o posttraumatskom stresnom poremećaju, pa u tom smislu valja izdvojiti dvije njezine knjige „Psi rata i druge beštije“ te „Rat uronjen u traumu“.


"Razmišljajući i učeći o traumi najprije sam sebi htjela pojasniti pitanja što je PTSP i imamo li ga te shvatila da ako nemaš PTSP, a prošao si rat, nisi normalan, a ne obrnuto. Drugo, shvatila sam da postoji jedna pogubnija trauma, a to je transgeneracijska trauma. To je ona trauma koju nosimo od naših očeva, djedova i pradjedova, možda od Krbavske bitke... Međutim, nikada nitko nas nije naučio kako to raščistiti, kako o tome razgovarati i kazati naglas: 'To više ne ide tako, to mora negdje stati'", istaknula je Grozdana Cvitan.

Grozdana Cvitan rođena je u Zatonu, u Šibeniku je završila gimnaziju, a diplomirala je filozofiju i kroatistiku na Filozofskom fakultetu te polazila postdiplomski iz hrvatske književnosti. Radila je i kao novinarka te urednica u nakladništvu.

Autorica je priloga u raznim zbornicima, časopisima, novinama, na Trećem programu Hrvatskog radija. Članica je Društva hrvatskih književnika.

O njezinu radu govorili su i ravnatelji HNK u Šibeniku i HNK Mostar Jakov Bilić i Ivan Vukoja te dramski prvak HNK Mostar Robert Pehar. Moderatorica je bila Anita Milićević, a u programu je Vladimir Mićković izveo nekoliko glazbenih brojeva.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Što mislite o Simpsons predictionsu?
Vjerujem u sve to jer je previše slučajnosti
Ma nema od toga ništa
Hmmmmm, štogod pogode ostalo narod doda
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.