Grlić Radman u Stocu: Hrvati u BIH su opstali unatoč brojnim kalvarijama

FOTO: HINA

'Očekujemo da se dogode ograničene izmjene ustava i izbornoga zakona koje će jamčiti političku participaciju Hrvata na svim razinama u institucijama BiH'

BILD.BA | 28. SVIBNJA 2023. | 16:01

Hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman izjavio je u nedjelju u Stocu u BiH da su Hrvati opstali unatoč brojnim kalvarijama poput Bleiburga i križnih puteva i izrazio očekivanje da će ostvariti punu jednakopravnost.

Kao izaslanik hrvatske Vlade, Grlić Radman je sudjelovao na komemoraciji za žrtve bleiburške tragedije i križnog puta hrvatskog naroda.

"Ovdje su bile pune jame, rupe u koje su bacani civili bez optužnice, bez suda. Ovdje svjedočimo o jednom zločinu nad ljudima koji su iz osvete i mržnje bili dovedeni, mučeni, zlostavljani i ubijeni", rekao je ministar novinarima u mjestu Radimlji kod Stoca.


Dodao je kako su Hrvati u BiH unatoč svemu opstali i da im danas nitko nema pravo oduzeti pravo na dom i zavičaj.

"Sada na ovim prostorima demokracije i novog međunarodnog poretka, treba poslati poruku da se takvo zlo, koje se dogodilo za vrijeme i nakon II. Svjetskog rata, nikada više ne ponovi", istaknuo je.

Grlić Radman je rekao kako Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH i izrazio očekivanje kako će sunarodnjaci u potpunosti ostvariti jednakopravnost.

"Očekujemo da se dogode ograničene izmjene ustava i izbornoga zakona koje će jamčiti političku participaciju Hrvata na svim razinama u institucijama Bosne i Hercegovine", dodao je.

Visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt je ovoga tjedna komentirao komemoraciju rekavši da se 'ne smije koristiti za umanjivanje zločina koje su počinile nacističke snage i njihovi saveznici tijekom Drugog svjetskog rata'. Također je rekao kako je isticanje ustaških i drugih fašističkih simbola uvredljivo.

Upitan o toj Schmidtovoj izjavi, gradonačelnik Stoca Stjepan Bošković je rekao da "to nije mjesto koje će na bilo koji način kompromitirati žrtve, od kojih su mnogi bili nevini, nego da oni samo odaju poštovanje i mole se za pokoj duša".

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.