Grbin žestoko popljuvao HDZ, spomenuo je i DP: Evo što je točno rekao

FOTO: PIXSELL

Ako Klub nacionalnih manjina predloži nekog drugog SDP će glasati za to, poručio je.

BILD.BA | 5. LIPNJA 2024. | 15:33
IZVOR: HINA

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio je u srijedu da je HDZ očito kapitulirao pred Domovinskom pokretom i stao uz politiku prema manjinama koju propagiraju u toj stranci, te poručio da nema namjeru pomoći HDZ-u u pokušaju prebacivanja vrućeg krumpira na druge za problem koji je sam zakuhao.

"Rješenje s predsjednikom Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina vidimo u tome da HDZ odluči hoće li stati uz Domovinski pokret i politiku koju oni propagiraju ili uz prijedlog koji je dao Klub nacionalnih manjina" izjavio je Grbin novinarima u Saboru.

"Imali smo sve spremno za glasanje prije desetak dana, HDZ je kapitulirao pred DP-om i sada je na njima odluka. Moraju odlučiti hoće li nastaviti kapitulirati pred DP-om u onome što je esencija demokratskog društva, a to je način na koji postupamo prema manjinama”, rekao je Grbin.


Upitan za opciju da Odbor za nacionalne manjine 'prijeđe' u oporbenu kvotu, kazao je da je podjela napravljena na temelju prijedloga vladajućih, s čim su se svi suglasili, osim jednog Kluba. Ako dođe do promjene oko dogovora, volio bi, kaže, čuti obrazloženje zašto se to radi i odstupa od 24-godišnje prakse.

"Odluku o tome nećemo donositi sami mi u u SDP-u nego u razgovoru s drugim strankama opozicije, ali potpuno je jasno da bi to bio pokušaj prebacivanja vrućeg krumpira HDZ-a na druge za problem koji je HDZ sam zakuhao i ja im nemam namjeru pomoći oko rješavanja tog problema", kazao je.

Ako Klub nacionalnih manjina predloži nekog drugog SDP će glasati za to, poručio je. Prijedlog o raspodjeli odbora napravio je HDZ i kada su se našli u problemu, pokušali bi ga riješiti prebacivanjem problema drugome. Nemamo formirano saborsko radno tijelo za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koja su u Hrvatskoj iz dana u dan sve više i više gažena, ustvrdio je.

O unutarstranačkim izbora nakon europskih

O unutarstranačkim izborima u SDP-u odluke će donositi nakon europskih izbora, na Predsjedništvu i Glavnom odboru koji će odlučiti kada će oni biti raspisani. Grbin kaže i da će o tome hoće li se ponovno kandidirati za predsjednika odgovoriti 10. lipnja.

Situaciju s imovinskom karticom zastupnika DP-a Stephena Bartulice ne smatra neopreznošću nego ističe da treba izaći pred javnost i odgovoriti na pitanja o prijavljenim primanjima od 3600 eura. Također i o rashodima po kojima mu za mjesečni život ostaje 130 eura mjesečno za život, a ne napadati novinare zbog toga što pitaju.

Komentirajući sastanak glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića sa Slavkom Linićem, Brankom Šegonom i Tihomirom Kraljem na njihovu inicijativu u vezi kaznenih prijava koje su podnijeli, kazao je da je tjednik 7Dnevno to najavio već u petak, što za njega znači da je taj tjednik očito postao bilten DORH-a.

A ako praksa glavnog državnog odvjetnika postane da primi svakog građanina RH u vezi neke kaznene prijave, onda ćemo u Gajevoj ulici imati dugi red ljudi koji će čekati na takvu informaciju, ustvrdio je.

"Ako glavni državni odvjetnik ne bude tako postupao u slučaju svih drugih hrvatskih građana, bit će potpuno jasno da se ovdje radi o pogodovanju i još jednoj politizaciji funkcije glavnog državnog odvjetnika kao što smo očekivali, pretpostavljali i najavljivali da će se dogoditi", zaključio je Grbin.


VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.