Građani BiH posjeduju oko dva milijuna komada oružja, gotovo polovina je ilegalna

FOTO: CROPIX

Sva kaznena djela koja su počinjena, govorimo o krvnim, seksualnim i drugim deliktima, su zapravo počinjena upravo nelegalnim naoružanjem.

BILD.BA | 26. VELJAČE 2024. | 10:29
IZVOR: Hercegovina.info

U postratnoj Bosni i Hercegovini, opterećenoj nacionalnim, socijalnim i ekonomskim problemima, sveprisutnost oružja stvara atmosferu opće nesigurnosti za građane.

Vrlo jasni znaci upozorenja na ovakav razvoj situacije su i sve češći oružani incidenti i ubojstva. Državni aparat, ali i društvo u cjelini, moraju se daleko ozbiljnije početi baviti ovim problemom, piše BHRT.

Prema službenim statističkim podacima građani Bosne i Hercegovine posjeduju oko 1,2 milijuna komada registriranog oružja različitih kalibara. Procjenjuje se da uz ovaj broj građani posjeduju i oko 750.000 komada nelegalnog oružja. Sigurnosni stručnjaci naglašavaju da je legalno naoružanje pod nadzorom organa sigurnosti i nije toliki problem, već nelegalno oružje.


"Eksplozivan spoj"

"Puno veći problem je ilegalno oružje i ono je najčešće u rukama organiziranih kriminalnih grupa i vidimo da sva kaznena djela koja su počinjena, govorimo o krvnim, seksualnim i drugim deliktima, su zapravo počinjena upravo nelegalnim naoružanjem", kaže stručnjak za sigurnost Sandi Dizdarević.

Bosna i Hercegovina je izašla iz rata kao država u kojoj je oko milijun građana patilo od PTSP-a. Ovi građani nisu imali adekvatnu psihološku pomoć i podršku, a uz ekonomske probleme i stalne političke tenzije, problemi su postali još izraženiji. Zato je sveprisutnost oružja u bh. društvu eksplozivan spoj koji se manifestira kroz brojne slučajeve ubojstava.

"S druge strane, mi non-stop imamo poslije rata jako visok pritisak s političkog vrha gdje narod ne može uživati u tom miru, to je "pozitivan mir", samo se ne puca, a evo vidimo da se počelo i pucati, i stalno daju poruku, odnosno model ponašanja s vrha, kako treba do dole da se spušta, kako treba da se opet nešto ratuje", ističe Mira Vilušić, psihoterapeutkinja i aktivistica "HO Horizonti" Tuzla.

MUP Tuzlanske županije je u brojnim akcijama oduzeo tijekom minule dvije godine preko 160 komada nelegalno posjedovanog oružja i eksplozivnih naprava. Nakon nekoliko godina primjetnog pojačanog interesa građana za nabavkom oružja, tijekom zadnje dvije godine opada ovaj interes.

"U 2022., dakle, bilo je izdatih 1629 oružnih listova, a u 2023. 1360", kaže Adnana Sprečić, glasnogovornica MUP-a TŽ.

Nelegalno oružje

Kompletan državni aparat mora uraditi puno više kako bi, prije svega, nelegalno naoružanje bilo pronađeno i oduzeto, ali i društvo u cjelini mora ovaj problem prepoznati kao prioritet za stvaranje sigurnog okruženja za buduće generacije.

"S policijskog aspekta je to jedini način ofenzivnog policijskog djelovanja kroz pretrese, racije i slične radnje. Međutim, nije samo policija jedini subjekt države koji je odgovoran za ilegalno posjedovanje oružja. Prije svega kao članovi ovog društva, kao obitelji smo odgovorni da držimo kontrolu i socijaliziramo vlastitu djecu. Ako mi kao obitelji nemamo kontrolu nad vlastitom djecom, kada to dođe do policije onda je, nažalost, kasno", ističe Dizdarević.

Uz sistematičan pristup sigurnosnih agencija i policijskog aparata usmjerenog ka pronalasku i oduzimanju nelegalnog oružja, bh. duštvo, ako želi smanjiti prisutnost oružja i tako stvoriti sigurnije okruženje, mora poduzeti široku akciju da se poboljša i politička i opšta kultura dijaloga u javnom prostoru, a nasilje, posebno nad ženama i djecom, daleko drastičnije zakonski kažnjava.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.