Grlić Radman: Samo pravedan Izborni zakon može osigurati dugoročnu stabilnost BIH

FOTO: FENA

Gordan Grlić Radman oštro osudio unitarizam, hegemonizam i preglasavanje Hrvata u BiH kao najmalobrojnijeg naroda

BILD.BA | 12. VELJAČE 2024. | 13:48
IZVOR: HMS

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman boravio je u Ljubuškom gdje se osvrnuo na trenutno političko stanje u Bosni i Hercegovini i nedavni dolazak pomoćnika američkog državnog tajnika za europske i euroazijske poslove Jamesa O’Briena u Sarajevo.

Do svakog rješenja se treba doći dogovorom, razgovorom i pregovorima, a nikako pritiscima. Poštujemo dolazak O’Briena u Sarajevo gdje je izrazio podršku cjelovitosti i teritorijalnom integritetu BiH, što je i hrvatska pozicija od prvoga dana. Poštujemo i njegovu osudu separatizma. Ali treba osuditi i svake negativne tendencije, unitarizam i hegemonizam, koje su jednako opasne tendencije kada je u pitanju preglasavanje Hrvata u BiH kao najmalobrojnijeg naroda – rekao je hrvatski ministar.

On smatra kako samo pravedan Izborni zakon BiH koji će jamčiti jednakopravnost triju konstitutivnih naroda može osigurati dugoročnu političku stabilnost i institucionalnu funkcionalnost ove zemlje.


Spomenuo je i Grad Mostar, kao model i paradigmu svim gradovima u BiH, gdje je nakon dvanaest godina neuspjeha ipak postignut dogovor kojim su se održali demokratski izbori.

Izabrana je vlast na čelu s gradonačelnikom Mariom Kordićem, kao i Gradsko vijeće koje čine i Bošnjaci i Srbi i Hrvati i ostali. Upravo je taj multinacionalni karakter borba za prosperitet grada, a može biti i primjer za Sarajevo u kojem je boravio gospodin O’Brien. Nama je žao što je u Sarajevu, koji je neki dan obilježavao 40 godina Zimskih olimpijskih igara, otkazano gostovanje hrvatskom pjevaču Toniju Cetinskom – napomenuo je on.

Kada je u pitanju Južna plinska interkonekcija, Grlić Radman naglašava da to ne može biti samo unilateralno pitanje te da je to pitanje i u interesu Republike Hrvatske.

Ne može biti plinske Južne interkonekcije bez Hrvatske. Hrvatska je energetski čvor, zainteresirana je za energetsku neovisnost. Imamo krajnji cilj, a to je postići energetsku neovisnost o ruskom plinu. Dakle, cilj je energetska neovisnost, ali različiti su putovi do ostvarivanja načina kako će se time upravljati, a tu treba dati prostora za razgovor i pregovore. Nikakvi pritisci i nikakve prijetnje sankcijama ne vode dobrom rješenju – istaknuo je.

Hrvatski ministar naglašava da Dragan Čović ima njihovo povjerenje jer je on legitimno izabrani predstavnik hrvatskog naroda, predsjednik HNS-a BiH koje okuplja hrvatske stranke u BiH, kao i supredsjedatelj Doma naroda PSBiH. Dodaje da je Čović pokazao spremnost na suradnju te da je potrebno naći prostora za daljnji razgovor.

Govoreći o europskom putu Bosne i Hercegovine, Grlić Radman je siguran da naša zemlja tim putem može krenuti u ožujku i otvoriti novo poglavlje što će, prema njegovom mišljenju, prostor zapadnog Balkana učiniti još stabilnijim.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Tko će biti idući predsjednik Sjedinjenih Država
Trump
Biden
Svejedno mi je
Netko treći
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.