Google predstavio svoju verziju umjetne inteligencije, ima jedno ograničenje

ILUSTRACIJA
FOTO: UNSPLASH

Google opisuje Bard kao eksperiment koji omogućuje suradnju s generativnom umjetnom inteligencijom

FENA | 22. OŽUJKA 2023. | 12:14

Google je otvorio pristup svom chatbot alatu umjetne inteligencije (AI) Bard, ali je dostupan samo određenim korisnicima i oni moraju biti stariji od 18 godina.

Za razliku od svog viralnog rivala Microsoftovog ChatGPT-a, ovaj chatbot može pristupiti ažuriranim informacijama s interneta i ima opciju "Google it" koji pristupa pretraživanju, navodi BBC.

Također provjerava svoje izvore za činjenice, kao što je Wikipedia.


Međutim, Google je upozorio da će Bard imati "ograničenja" i rekao da bi mogao dijeliti dezinformacije i pristranost u prikazivanju.

To je zato što "uči" iz informacija iz stvarnog svijeta, u kojem trenutno postoje te predrasude - što znači da je moguće da se u njegovim odgovorima pojave stereotipi i lažne informacije.

AI chatbotovi programirani su za odgovaranje na pitanja na mreži korištenjem prirodnog, ljudskog jezika.

Oni mogu napisati bilo što, od govora i marketinškog teksta do kompjuterskog koda i studentskih eseja.

Kad je ChatGPT pokrenut u studenom 2022., imao je više od milijun korisnika u roku od sedam dana, rekao je OpenAI, kompanija koja stoji iza njega.

Microsoft je u njega uložio milijarde dolara, prošlog mjeseca ugradivši proizvod u svoj pretraživač Bing.

Također je otkrio planove za uvođenje verzije ove tehnologije u svoje uredske aplikacije uključujući Word, Excel i Powerpoint.

Google je bio sporiji i oprezniji u ovoj utrci generativne umjetne inteligencije sa svojom verzijom, Bard, koja je za početak lansirana u SAD-u i Velikoj Britaniji. Korisnici će se morati registrirati kako bi ga isprobali.

Google opisuje Bard kao eksperiment koji omogućuje suradnju s generativnom umjetnom inteligencijom, tehnologijom koja se oslanja na podatke iz prošlosti kako bi kreirala novi sadržaj.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.