Godišnjica masakra u Tuzli: Na današnji dan granata VRS-a je uzela 71 mladi život

Obilježavanje godišnjice nastavljeno je komemoracijom u središtu Tuzle u 11 sati, gdje je prisuti i politički dužnosnici.

BILD.BA | 25. SVIBNJA 2023. | 14:41

Na današnji dan prije točno 28 godina izvršen je masakr nad tuzlanskom mladosti. Granata ispaljena s Ozrena, s položaja Vojske Republike Srpske, pala je u sami centar Tuzle i ubila 71, a ranila više od 200 osoba.

Majke, očevi, obitelji, prijatelji ubijenih mladih Tuzle – okupili su se jutros na vječnom prebivalištu svojih voljenih, u Aleji mladosti.

Obilježavanje godišnjice nastavljeno je komemoracijom u središtu Tuzle u 11 sati, gdje je prisuti i politički dužnosnici.


Za stravičan zločin na tuzlanskoj Kapiji pravomoćno je osuđen Novak Đukić, bivši zapovjednik Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, kojem je zbog zapovjedne odgovornosti u masakru nad civilnim žrtvama izrečena kazna od 25 godina dugotrajnog zatvora. Đukiću je u novom postupku izrečena zatvorska kazna od 20 godina zatvora. Đukić je danas umirovljeni general VRS-a, nalazi se u Srbiji gdje više godina i izbjegava izdržavanje zaslužene zatvorske kazne.

Prije 28 godina, godine, 25. svibnja 1995. godine, pripadnici Vojske Srpske Republike pod zapovjedništvom ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Novaka Đukića, granatom ispaljenom s Ozrena na centar Tuzle, na Kapiju, u 20 sati i 55 minuta ubili su sedamdeset i jednu Tuzlanku i Tuzlaka. Prosjek starosti poginulih građana Tuzle je bio oko 24 godine starosti, podsjeća N1.

Ovaj datum je u bivšoj državi slavljen kao Dan mladosti. Zbog toga je centar grada bio pun mladih ljudi, koji su željeli iskoristiti prvi sunčan dan nakon niza kišnih i barem na nekoliko sati u vrtlogu ratnog ludila “živjeti normalno”.

Danas, tek 28. godina kasnije, ovaj datum proglašen je Danom žalosti u Federaciji BiH.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kolika bi trebala biti minimalna plaća u BiH
Barem 1000 maraka
Oko 1200 maraka
1500 maraka ili više
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.