Godišnjica masakra u Tuzli: Na današnji dan granata VRS-a je uzela 71 mladi život

Obilježavanje godišnjice nastavljeno je komemoracijom u središtu Tuzle u 11 sati, gdje je prisuti i politički dužnosnici.

BILD.BA | 25. SVIBNJA 2023. | 14:41

Na današnji dan prije točno 28 godina izvršen je masakr nad tuzlanskom mladosti. Granata ispaljena s Ozrena, s položaja Vojske Republike Srpske, pala je u sami centar Tuzle i ubila 71, a ranila više od 200 osoba.

Majke, očevi, obitelji, prijatelji ubijenih mladih Tuzle – okupili su se jutros na vječnom prebivalištu svojih voljenih, u Aleji mladosti.

Obilježavanje godišnjice nastavljeno je komemoracijom u središtu Tuzle u 11 sati, gdje je prisuti i politički dužnosnici.


Za stravičan zločin na tuzlanskoj Kapiji pravomoćno je osuđen Novak Đukić, bivši zapovjednik Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, kojem je zbog zapovjedne odgovornosti u masakru nad civilnim žrtvama izrečena kazna od 25 godina dugotrajnog zatvora. Đukiću je u novom postupku izrečena zatvorska kazna od 20 godina zatvora. Đukić je danas umirovljeni general VRS-a, nalazi se u Srbiji gdje više godina i izbjegava izdržavanje zaslužene zatvorske kazne.

Prije 28 godina, godine, 25. svibnja 1995. godine, pripadnici Vojske Srpske Republike pod zapovjedništvom ratnih zločinaca Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Novaka Đukića, granatom ispaljenom s Ozrena na centar Tuzle, na Kapiju, u 20 sati i 55 minuta ubili su sedamdeset i jednu Tuzlanku i Tuzlaka. Prosjek starosti poginulih građana Tuzle je bio oko 24 godine starosti, podsjeća N1.

Ovaj datum je u bivšoj državi slavljen kao Dan mladosti. Zbog toga je centar grada bio pun mladih ljudi, koji su željeli iskoristiti prvi sunčan dan nakon niza kišnih i barem na nekoliko sati u vrtlogu ratnog ludila “živjeti normalno”.

Danas, tek 28. godina kasnije, ovaj datum proglašen je Danom žalosti u Federaciji BiH.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Hoće li se SDA raspasti ili će se doživjeti promjene?
Raspad totalni, gotovi su
Unutarnje promjene i nova lica
Svejedno mi je
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.