Gerald Knaus upozorava: Ukoliko Ukrajina izgubi, Europu čekaju zastrašujuće posljedice

'Oni koji trenutno oklijevaju s pomoći Ukrajini nisu svjesni što stoji na kocki' tvrdi stručnjak.

BILD.BA | 25. OŽUJKA 2024. | 11:54
IZVOR: HINA

Njemački stručnjak za migracije Gerald Knaus upozorio je na mogućnost dolaska i do nekoliko milijuna ukrajinskih izbjeglica u Europu u slučaju pobjede Rusije, prenose njemački mediji u ponedjeljak.

„Oni koji trenutno oklijevaju s pomoći Ukrajini nisu svjesni što stoji na kocki. Jer ako Ukrajina izgubi ovaj rat, tada slijedi najveći val izbjeglica od četrdesetih godina prošlog stoljeća i mnogi milijuni će doći u Europu“, rekao je stručnjak za migracije Gerald Knaus u razgovoru za medijsku mrežu RND.


Prijeti opasnost od milijuna izbjeglica

On je rekao kako je već sada unutar Ukrajine oko deset milijuna protjeranih osoba koje za sada ne žele napustiti zemlju jer vjeruju da će se nakon pobjede Ukrajine moći vratiti svojim kućama.

„No ako nada u povratak kopni to bi moglo izazvati nova masovna kretanja izbjeglica prema Zapadu“, zaključio je Knaus, direktor think-tanka Europska inicijativa za stabilizaciju.

On je ukazao i na to da je od 4,2 milijuna ukrajinskih izbjeglica, koliko ih se nalazi u Europskoj uniji, 1,2 milijuna u Njemačkoj.

Užasavajući prizori na Haitiju: Po ulicama su spaljeni lešovi, ljudi bježe iz domova, stanje je nepodnošljivo

„To je, uzimajući u obzir broj stanovnika, manje nego u Poljskoj, Češkoj ili Bugarskoj, ali mnogo više nego u Francuskoj“, rekao je Knaus za RND.

Posljednjih mjeseci se u Njemačkoj povela rasprava o povlasticama za ukrajinske izbjeglice koje, za razliku od izbjeglica iz drugih zemalja, od prvog dana boravka uživaju socijalne povlastice u punom opsegu kao i domaće stanovništvo.


VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.