Fotografije preminulih branitelja na smetlištu, sin jednog od njih zgrožen: 'Nema opravdanja, isprika ništa ne znači'

ČITATELJI OCIJENILI
5

Vrednovanje branitelja znači da im se, ako ih negdje sretnete, uvijek i bez pogovora - nebitno o njihovom ratnom stažu - jednostavno kaže, kako to imaju običaj velike nacije - hvala vam za vaše služenje Domovini

IVAN CRNJAC | 12. RUJNA 2023. | 15:57

Fuzijom Herceg Bosne i područja koje se tijekom rata nazivalo Republika BiH, a koje je kontrolirala Armija RBiH, nastala je današnja Federacija Bosne i Hercegovine koja ima deset federalnih jedinica - kantona. Riječ kanton u političkom i politološkom značenju nije isto što i županija, no na hrvatskom jeziku je županija jednoznačno kantonu, a što, pak, sa županijama iz susjedne Hrvatske osim naziva nema drugih veza.

Županije - kantoni su de facto države u državi jer imaju zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Ustavotvorci su to lijepo zamislili i nije slučajno da je dom naroda na razini državnog parlamenta izravno povezan sa županijskim skupštinama. Bez županijskih skupština nema ni dražvnog doma naroda jer njega popunjava dom naroda na razini Federacije a u koji se biraju županijski zastupnici izravno iz skupština koji su, opet, najbliži biračima jer ih birači u skupštinu biraju izravno. Onda vam je važnost županije jasna ako bez njene skupštine ne može funkcionirati jedan od dva doma državnog parlamenta.

Županije su pravni nasljednici administracije Herceg Bosne čiji su zakoni utkani u Federaciju BiH. Današnje su županije, zapravo, posljednja brana konstitutivnosti naroda. Podsjetimo, Herceg Bosna nije ukinuta, ona je svoju legislastivu prenijela skupa s RBiH u novi okvir - FBiH.


Čemu ovaj mali uvod? Zato da zainteresirani čitatelj pokuša pojmiti politički značaj kantona odnosno županije. Danas su županije (u slučaju Hrvata) s hrvatskom većinom ono što je bila Herceg Bosna prije Washingtonskog sporazuma.

Stvorili i obranili Herceg Bosnu

Herceg Bosnu nije stvorio Franjo Tuđman, HDZ ili vanzemaljci. Stvorili su je i obranili branitelji koji su tijekom Domovinskog rata branili područje Herceg Bosne i u ratu sa srpskim i JNA snagama kao i u muslimansko-hrvatskom ratu. Ti branitelji su ono najvrijednije što Hrvati danas imaju u BiH.

Vrednovanje njh ne znači doživotno zahvaljivanje ili to da danas imaju pravo na devijacije kakvih, nažalost, ima. Vrednovanje branitelja znači da im se, ako ih negdje sretnete, uvijek i bez pogovora - nebitno o njihovom ratnom stažu - jednostavno kaže, kako to imaju običaj velike nacije - hvala vam za vaše služenje Domovini.

To je način na koji se treba vrednovati braniteljska populacija od strane svih nas koji jesmo i nismo bili rođeni u ta vremena. To je dug koji svatko od nas može ispuniti.

A danas je netko u Mostaru uradio upravo suprotno. Napravili su nedopustivu stvar, nešto što se kosi sa svim moralnim, ljudskim pa ako hoćete i vjerskim načelima. Fotografije poginulih pripadnika MUP-a Herceg Bosne netko je doslovno ostavio na smetlištu.

Fotografije poginulih branitelja pripadnika MUP-a bačene su pored kontejnera na smeće u naselju ''Rudnik'', potvrdio je za Bljesak.info Darko Drmać predsjednik Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskoga rata Mostar (HVIDRA).

Drmać je kazao kako je zgrožen ovakvim odnosom prema pokojnim braniteljima, a fotografije su naposljetku spašene i predane Miri Šunjić predsjednici mostarske Udruge poginulih branitelja.

Isti portal objavljuje i da su se fotografije nalazile u prostorijama MUP-a, no portal Bild.ba nije do zaključenja ovog teksta uspio dobiti službenu potvrdu te informacije.

Na dva velika okvira nalazi se ukupno po 16 fotografija preminulih branitelja pripadnika MUP-a Herceg Bosne, a jedan od njih je Mate Soldo. Portal Bild.ba razgovarao je sa Antoniom, sinom pokojnog Mate, koji nam je kazao kako još uvijek sebi ne može doći od šoka.

Sin pokojnog branitelja za Bild.ba: Onog tko je ovo napravio treba tretirati kao društveno mrtvog

Vidno uznemireni Antonio nas je zamolio da će nam poslati nekoliko rečenica jer ne može razgovarati, a što je naposljetku i učinio pa njegovu izjavu prenosimo u cijelosti:

"Pokušavam razmišljati kao Hrvat iz Bosne i Hercegovine, kao obični građanin BiH, a ne kao sin poginulog branitelja i pripadnika MUP-a Herceg Bosne koji je ponižen ovim činom i nekako ne mogu vjerovati da se ovo dogodilo.

Pa tko normalan može prihvatiti ovo kao nešto normalno, da se slike poginulih ili umrlih bacaju u smeće bez obzira tko oni bili, a naročito ne ovi koji su se žrtvovali za svoj narod i svoju zajednicu?

Mišljenja sam da za ovo nema opravdanja i sama isprika ništa ne znači ako odgovorni za ovaj čin neće odgovarati i biti izolirani društveno i politički na način da onaj tko je ovako ponizio preminule i poginule bude kao da je umro za cijelo društvo i da mi njega ili njih jednostavno naslonimo negdje na neko smetlište, ali žive, i zaboravimo na njih kao što se to dogodilo i našim braniteljima", zaključio je Antonio u razgovoru za portal Bild.ba.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
O autoru
Ivan Crnjac je bosanskohercegovački i hrvatski novinar, angažiran na RTVBiH. Osnivač portala Bild.ba.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.