FOTO Prizori koji izazivaju bijes i razočarenje! Park prirode Blidinje zatrpan smećem

Park trpi devastirajuće ponašanje neodgovornih pojedinaca već duži niz godina

BILD.BA | 17. STUDENOG 2023. | 19:26

Prizori koji su se jutros mogli vidjeti u Parku prirode Blidinje u svakome su izazvali mješavinu emocija, ponajviše bijes i razočarenje. Iako se kontinuirano radi na očuvanju prirodne ljepote ovog područja, sve češće smo svjedoci ružnih prizora rasutog smeća, a taj problem izgleda samo raste iz godine u godinu.

„Park prirode Blidinje, jedan od naših najdragocjenijih prirodnih bisera se već duže vrijeme suočava s divljom, bespravnom i neplanskom gradnjom, prevelikom koncentracijom turista i divljačkim odnosom prema prirodi i ovome prostoru. Flora i fauna parka trpi devastirajuće ponašanje neodgovornih pojedinaca već duži niz godina“, izjavio je za Hercegovina.info Tomislav Zelenika, jedan od stalnih mještana.

Po svemu sudeći, očigledno je da postoji hitna potreba za podizanjem razine svijesti o važnosti očuvanja prirode i promicanjem ekološki odgovornog ponašanja.


„Primjeru takvoga ponašanja svjedočimo svakodnevno; promatrajući divlje odlaganje smeća i raznoga otpada širom Parka. Posljednji slučaj toga divljaštva dogodio se jutros kada smo uz magistralnu cestu M 17.5 koja prolazi kroz Park, u neposrednoj blizini vikend-naselja Risovac primijetili par komada glomaznoga otpada. Detaljnijim pregledom lokacije otkrili smo veće količine smeća, miješanoga i građevinskoga otpada“, ispričao je Zelenika ne krijući svoje nezadovoljstvo.

Svaki odbačeni otpadak predstavlja prijetnju ekosustavu Parka, ali i umanjuje prirodnu ljepotu koja bespogovorno privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.

„Nevjerojatno je da u ovome stoljeću i ovome vremenu postoje ljudi, tobožnji obožavatelji prirode, posjetitelji Blidinja, turisti, vlasnici vikend-kuća koji mogu bez imalo zadrške i moralne spriječenosti napraviti ovako nešto. Činjenica je da divlja gradnja, devastacija prirode, ispuštanje otpadnih i fekalnih voda, odlaganje smeća i otpada u ovom našem najvišem polju u kršu utječe na podzemne vode ovoga prostora, a koje otječu do svih vrela zapadno od Neretve i istočno od Cetine te na taj način ugrožavaju zdravlje i živote ljudi tih krajeva“, zaključio je Zelenika.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.