FOTO I VIDEO U Mostaru svečano proslavljena 31. obljetnica osnutka Hrvatskog vijeća obrane

FOTO: FENA/MARIO OBRDALJ
ČITATELJI OCIJENILI
5

Poručila je kako je HVO legalna i legitimna vojna komponenta u BiH te da oni koji govore suprotno i na tome žele graditi svoje političke svjetonazore ne žele dobro BiH.

FENA | 11. TRAVNJA 2023. | 20:09

Središnja svečanost povodom obilježavanja 31. obljetnice utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i 18. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga (OS) BiH započela je danas u vojarni “Stanislav Baja Kraljević” u Rodoču.

Proslava je počela postrojavanjem Oružanih snaga BiH u vojarni te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred kapelom sv. Ivana Krstitelja.
– Obilježavamo i proslavljamo s ponosom 31. obljetnicu HVO-a i 18. obljetnicu utemeljenja 1. pješačke gardijske pukovnije OS BiH. HVO je dao nemjerljiv doprinos stabilizaciji političkih prilika i okončanju ratnih sukoba unutar BiH na čemu smo im iznimno zahvalni. Obranom svog doma i domovine ugradili su sebe u današnju BiH i na temeljima toga trebamo čuvati mir, raditi na stabilizaciji prilika, težiti euroatlantskim integracijama i graditi BiH na međusobnom uvažavanju i toleranciji i principima ustavne jednakopravnosti sva tri naroda i ostalih – izjavila je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Poručila je kako je HVO legalna i legitimna vojna komponenta u BiH te da oni koji govore suprotno i na tome žele graditi svoje političke svjetonazore ne žele dobro BiH.

– Ono što je po zakonu, legalno i legitimno, te stvari moramo uvažavati jer je to put izgradnje mira i dijaloga za budućnost BiH – smatra Krišto.

Zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić kazao je kako je u prošlom tjednu održano čak 44 aktivnosti OS BiH i braniteljskih udruga povodom obljetnice HVO-a.


– 31. obljetnica je protekla svečano, a mi smo u 44 grada i općine gdje je formiran HVO položili vijence i zapalili svijeće – kazao je Galić.

Kako kaže, on će kao zamjenik ministra obrane BiH osobno raditi na tome kako bi se poboljšao položaj vojnika OS BiH.

– Kao što sam rekao, novo Vijeće ministara je donijelo par odluka koje su popravili status vojnika u OS BiH. Zakon o službi u OS BiH je promijenjen i to je pozitivna stvar za našu vojsku, povećana su primanja te ćemo dalje raditi kroz zakonske okvire da se taj status poboljša kako bi se mladi prijavljivali u vojsku i ostajali u BiH – rekao je Galić.

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara istaknula je kako bez HVO-a ne bi bilo ni BiH.

– Danas obilježavamo 31. godišnjicu od osnivanja HVO-a, a bez HVO danas ne bi bilo ni današnje BiH, ma što tko god govorio. Sjećamo se svih koji su dali živote za našu slobodu i to je najmanje što možemo danas napraviti u ovo vrijeme, gradeći BiH kao zemlju jednakopravnih naroda i svih onih koji u njoj žive – naglašava Bradara.

Umirovljeni general HVO-a Stanko Sopta kazao je kako je HVO bio obrazac opstanka u ratnom grotlu BiH.

– Alija Izetbegović rat i agresiju na Hrvatsku nije smatrao svojim i slijepo je vjerovao JNA. Hrvatski narod u BiH je nakon pada Vukovara 18. studenoga 1991. godine utemeljio Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu jer je znao da će isti taj agresor paliti naša sela i rušiti naše gradove. Prije toga je zaustavio u Pologu tenkove i spriječio tihu okupaciju Hercegovine i Dalmacije – pojašnjava Sopta.

Dodao je kako bez HVO-a ne bi bilo moguće obraniti BiH niti bi bilo uspješne “Oluje”.

– HVO je bio krik hrvatskog naroda za slobodom, mi smo samo branili svoja ognjišta i uspjeli smo u tome. HVO je ljubav prema svome narodu, HVO je spremnost na žrtvu, HVO je sloboda – zaključio je umirovljeni general.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Je li vam žao što je ljeto skoro gotovo?
Da, mrzim i jesen i zimu
Svejedno mi je
Nije, ljeto je zapravo dosadno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.