Filmom Stigme otvoren 24. Mediteran film fesitval, film je povijesni za Široki Brijeg, a radile su ga isključivo domaće snage

Redatelj Zdenko Jurilj naveo je kako je film napravljen u gerilskim uvjetima.

FENA | 11. LISTOPADA 2023. | 09:31

Projekcijom igranog filma "Stigme", redatelja Zdenka Jurilja iz programa "Domaćih autora", u Širokom Brijegu je u utorak, 10. listopada, otvoren 24. Mediteran Film Festival (MFF).

"Najmanje smo mjesto s najvećom produkcijom", kazao je direktor festivala Tomislav Topić prilikom otvaranja 24. MFF-a. Najavljujući projekciju navedenog filma istaknuo je kako na ovogodišnjem festivalu iz programa "Domaćih autora" prikazuju deset filmova, od čega je njih sedam iz Širokog Brijega, priopćeno je iz MFF-a.
"Film je jako kompleksna umjetnost koja kombinira više elemenata u sebi i ovo je povijesni trenutak za naš grad obzirom da ćemo pogledati prvi igrani film snimljen isključivo od domaćih snaga", kazao je direktor festivala.

Redatelj Zdenko Jurilj naveo je kako je film napravljen u gerilskim uvjetima.

"Snimali smo ga u gerilskim uvjetima zahvaljujući entuzijazmu mojih kolega iz produkcijske kuće Kadar, ali i ekipe koju smo okupili iz susjednih zemalja. To je film atmosfere, čisti je minimalizam. Radnja je švercanje duhana, no temeljna poruka je smisao osvete", kazao je Jurilj.

Uz ovaj, festival će u programu "Domaćih autora" prikazati i naslov "Tihi skitnica", dokumentarno igrani film o velikom umjetniku Virgiliju Nevjestiću koji je proglašen jednim od najvećih grafičara 20. stoljeća u Francuskoj.

U ovom programu biti će prikazane i "Zidine" redatelja Ive Čolaka i Marka Mikulića, te dokumentarac o umjetniku Stjepanu Skoki "Kipar iz Graba" redatelja Tomislava Topića.

U nizu kratkih filmova, iz ovog programa, bit će prikazani i dokumentarci "Brzi" Karmen Obrdalj,"Putevi kave" Mirka Pivčevića,"Noć od srebra i zlata"Zdravka Terkeša, te "Sutra je novi dan" redatelja Tvrtka Bubala. MFF će drugog dana prikazati i dva animirana filma, "Svrha" Tvrtka Karačića i "Nada" Pere Petrušića.

Na festivalu će u suradnji s Filmskim centrom Sarajevo bit prikazana i remek djela bh. kinematografije, dokumentarni naslovi iz programa "U Fokusu", te filmovi za djecu u programu "MFF Fora".

Svečana ceremonija dodjele nagrada biti će održana u petak, 13. listopada, dok će festival biti zatvoren dan kasnije, u subotu, 14. listopada, projekcijom dokumentarnog filma o košarkaškom geniju Draženu Petroviću „Naš Mali“ redateljice Ivane Guberina.

Podsjećamo, MFF se održava od 10. do 14. listopada u Širokom Brijegu. U konkurenciji je deset dugometražnih dokumentaraca koji će se boriti za nagradu MFF "Grand Prix", te deset kratkometražnih dokumentarnih filmova koji se natječu za MFF "Best Short". Najbolji film birat će i publika, a taj film čeka nagrada MFF "Audience Award".

Novost ove godine je nagrada "Best Camera" koju festival dodjeljuje u suradnji s Asocijacijom snimateljica i snimatelja u BiH.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.