Europska komisija objavila kartu na kojoj su BiH i Hrvatska crvene, o čemu je riječ? 

Ne možemo si dopustiti da ih izgubimo i jedinstvene prednosti koje donose, od regulacije klime do bioraznolikosti

BILD.BA | 29. STUDENOG 2023. | 09:25

Europska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno ističe Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

“Vidite li crvene točke na karti? Oni su oštro upozorenje na promjenu klime“, navodi se u objavi Europske komisije. Crvenim su točkama prikazana opožarena područja 2022. godine. Crvenim točkama prekriveno je gotovo pola Hrvatske, posebno Dalmacija i njeno zaleđe, ali su rasprostranjene i u dijelu unutrašnjosti, od Dalmacije pa do Karlovca. Bosna i Hercegovina se skoro sva “crveni”, osim dijela Brčko Distrikta.

“2022. bila je druga najgora godina za šumske požare. U EU je izgorjelo gotovo 900.000 hektara zemlje, što je površina veličine Cipra. Pritom su izgorjele mnoge šume. Ne možemo si dopustiti da ih izgubimo i jedinstvene prednosti koje donose, od regulacije klime do bioraznolikosti. Šumski požari, suša i drugi pritisci prijete njihovoj budućnosti”, napisali su iz Europske komisije.


“Popunjavamo informacijske praznine o europskim šumama i stvaramo sveobuhvatnu bazu znanja o šumama u EU. Naš novi predloženi Zakon o nadzoru šuma iskoristit će našu satelitsku mrežu Copernicus i lokalne podatke za stvaranje resursa za mapiranje, praćenje, prikupljanje i dijeljenje kritičnih informacija o europskim šumama. Oni će omogućiti zemljama EU, vlasnicima i upraviteljima šuma da se uhvate u koštac s izazovima i zaštite ekološke i gospodarske funkcije šuma”, poručuju iz Europske komisije.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.