Erdogan malo puk'o: Hamas nije teroristička organizacija, oni su, kaže, osloboditelji i štite svoj teritorij i narod

FOTO: ANADOLIJA

Poručio je da njegova zemlja nikada neće odobriti da Izrael čini zločine.

AGENCIJA ANADOLIJA | 25. LISTOPADA 2023. | 15:52

Sve strane u palestinsko-izraelskom ratu trebale bi obustaviti paljbu, rekao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan u srijedu, pozivajući na hitan prekid vatre.

Erdoan je u obraćanju na sastanku parlamentarne skupine Stranke pravde i razvoja (AK) u Ankari izjavio da je prije 7. listopada, kada je izbio sukob, planirao posjetiti Izrael, ali je potom otkazao takve planove.

Poručio je da njegova zemlja nikada neće odobriti da Izrael čini zločine.


Gotovo polovica ubijenih u izraelskim napadima na Gazu do sada su djeca, što pokazuje da je cilj planska brutalnost da se počine zločini protiv čovječnosti, dodao je turski predsjendik.

Rekao je da oni koji su se zalagali za svijet u ratu Rusije protiv Ukrajine sada šute o masakru u Gazi, što je, kako je rekao, "najkonkretniji izraz licemjerstva".

Optužio je države izvan regije Bliskog istoka da su samo "dolile ulje na vatru" pružanjem podrške Izraelu, dodajući da će Sjedinjene Američke Države (SAD) također biti na gubitku, jer ne žele da se pravedno vlada svijetom.

Naglasio je da je službena Ankara posebno pogođena bespomoćnošću u koju su zapali Ujedinjeni narodi (UN) i nitko to više ne shvaća ozbiljno, jer je UN zatvorio oči pred brutalnim ubijanjem djece.

Kritike Turske prema nepravednoj strukturi Vijeća sigurnosti UN-a ponovo su potvrđene najnovijim zbivanjima, dodao je turski predsjednik te podsjetio da je jedna od pet stalnih članica Vijeća sigurnosti uložila veto na rezoluciju o prekidu vatre na Bliskom istoku.

Erdoan je ponovio svoj poznati slogan za reformu UN-a, poručivši: "Svijet je veći od pet", aludirajući na pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a s pravom veta.

"Izraelski napadi na Gazu su za one koji ih izvode i za one koji ih podržavaju znak stanja koje ukazuje na ubojstvo i mentalnu bolest", dodao je.

Erdoan je također kazao da Hamas nije teroristička organizacija, već skupina osloboditelja i mudžahida (boraca) koji se bore da zaštite svoj teritorij i ljude.

"Zajedničko djelovanje islamskih zemalja dovelo bi najprije do primirja, a potom do trajnog mira na Bliskom istoku", rekao je.

Židovski narod dobro zna da je Turska jedina zemlja koja je stoljećima bez antisemitizma, dodao je Erdogan.

"Pozivam sve zemlje s razumom i savješću da izvrše pritisak na Netanjahuovu vladu da vrati državu Izrael zdravom razumu", istaknuo je.

Poručio je da je Turska spremna biti jedan od jamaca mira za palestinsku stranu, sa svojim humanitarnim, političkim i vojnim kapacitetima.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Podržavate li Milanovićevu kandidaturu?
Da, svakako, on je super
Ne! Ovo je grozno što radi
Ma boli me briga
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.