Elon Musk: 'Pacijent može pomicati miša po ekranu samo uz pomoć svojih misli'

FOTO: REUTERS

Implantat tvrtke Neuralink osmišljen je kako bi ljudima omogućio da svojim mislima upravljaju pametnim telefonom ili ostalom tehnologijom.

BILD.BA | 20. VELJAČE 2024. | 10:42
IZVOR: HINA

Čini se da se prvi čovjek kojemu je ugrađen moždani implantattvrtke za medicinsku tehnologiju Elona Muska, Neuralinku potpunosti oporavio i može upravljati računalnim mišem uz pomoć misli, rekao je uponedjeljak američki osnivač startupa.

"Zasad je napredak dobar i čini se da se pacijent u potpunosti oporavio, uz neurološkeučinke kojih smo svjesni. Pacijent može pomicati miša po ekranu samo uz pomoć svojih misli", objavio je Musk naplatformi društvenih medija X.

Kazao je kakou Neuralinku sada nastoje postići da pacijent mišem napravi što više klikova.


Iz tvrtke nisu odmah odgovorili na Reutersov upit za dodatnim pojedinostima.

Tvrtka je u siječnju ugradila implantat u mozak svojega prvog ljudskog pacijenta, nakon što je u rujnu dobila odobrenje za to.

Implantat tvrtke Neuralink osmišljen je kako bi ljudima omogućio da svojim mislimaupravljajupametnim telefonom ili ostalomtehnologijom.

U svibnju je Neuralinku odobrena upotrebaimplantata u kliničkom ispitivanju na ljudima, nakon što je prethodno testiran na majmunima.

Implantat čine1024 elektrode koje robot spaja s mozgom pomoću igle.

Neuralink je za kliničko ispitivanjetražio pacijente s tetraplegijom - paralizom u nogama i rukama.

Kada se ljudi počnu kretati, određeno područje mozga postaje aktivno.

Elektrode hvataju te signale, što bitrebalobiti dovoljnoda se, primjerice, zamisli pokret za upravljanje kursorom na računalu.

Čak i u slučaju uspješnih operacija mogu proći mjeseci dok pacijent naučiupravljati računalomsvojim mislima. Planirano je da kliničko ispitivanje Neuralinka traje šest godina.

Istraživanje ovakvih vezamozga i računala traje već godinama i ljudima su već ugrađeni razni implantati.

Musk ima velike planove kada je Neuralink posrijedi. Kazao je kako želi omogućiti da se uz pomoć brzih kirurških ugradnja implantata počnu liječiti stanja poput pretilosti, autizma, depresije i shizofrenije.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.