Dvostruka mjerila javnosti: Napad u Stocu 'važniji' od onoga u Mostaru?

Mladić je od zadobivenih ozljeda završio na CUM-u.

BILD.BA | 9. TRAVNJA 2024. | 15:30

I dok je cjelokupna javnost osudila napad na mladiće u Stocu, reakcija te javnosti izostala je kada je u pitanju napad na mladića u Mostaru.

Vijest kako je više nepoznatih osoba u nedjelju napalo četiri mladića iz Stoca koji su se vraćali s utakmice iz Mostara potresla je veliku većinu bosanskohercegovačke javnosti. Ista ta javnost ovo je okarakterizirala kao napad na bošnjačke povratnike, okrivljujući, bez službenih potvrda, pripadnike navijačke skupine Ultras Mostar kao počinitelje.


Nizanje reakcija

Među prvima, čak i prije MUP-a HNŽ, se oglasio Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar detaljno opisujući napad na "četvero povratničke djece, četiri zlatna momka". "Mučki su im zasjedu na povratku sa utakmice u maniru najokorjelijih razbojnika napravili nepoznati počinitelji sa više automobila na ulazu u Stolac. Zatim su ih brutalno pretukli, mučili. Ovakvo nasilje mora biti hitno i najstrože kažnjeno", naveo je ministar, osuđujući incidente.

Nedugo nakon njega oglasili su se iz FK Iskra Stolac, kluba za kojeg igraju napadnuti momci kazavši kako su ih "u mjestu Masline kod Stoca presrela četiri vozila u kojima su bili Ultrasi, navijači Zrinjskog, te ih divljački udarali svime te im nanijeli ozljede i polomili vozilo".

Nizale su se kasnije reakcije općinskih odbora različitih stranaka, parlamentarnih zastupnika, brojnih osoba iz javnog života, kao i federalnog ministra unutarnjih poslova Rame Isaka koji je kazao kako je "pitanje sata kada će počinitelji završiti u pritvoru" i stavio svoje ministarstvo na raspolaganje MUP-u HNŽ, ali i Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH koji su napad opisali kao "posebno užasan".


Nisu bitni počinitelji, bitno je "čija" je žrtva

Isti dan kad je objavljena vijest o incidentu prema "bošnjačkim povratnicima" više osoba pretuklo je mladića u mostarskom naselju Rudnik.

No, ovog puta počinitelji nisu bili nepoznati jer su se i sami "pohvalili" tom "akcijom". U pitanju su pripadnici navijačke skupine Red Army koji su u zasad nepoznatom broju ispred kućnih vrata sačekali mladića koji se vraćao s utakmice HŠK Zrinjski - FK Zvijezda 09 uzevši mu određeni broj transparenata koje koristi navijačka skupina Ultras Mostar, prenosi Bljesak.info.

Užas u Hercegovini: Ultrasi palicama i bakljama napali nogometaše protivničkog kluba

Mladić je od zadobivenih ozljeda završio na CUM-u Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, a kako nam je rečeno iz MUP-a HNŽ-a, u policijskom biltenu nije zaveden nikakav incident.

Dan nakon napada na mladića u Mostaru još uvijek nije stigla niti jedna javna osuda bilo kojeg javnog dužnosnika kao niti bilo koje institucije. Ovog puta izostale su reakcije brojnih veleposlanstava, općinskih odbora stranaka, parlamentarnih zastupnika, a federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak ovog puta javno nije osudio napad niti ponudio podršku svog ministarstva MUP-u HNŽ-a.

Javnost je također mogla svjedočiti tekstovima raznih portala u kojima se "hvali akcija rođenih koji su poslali brutalnu poruku Ultrasima pred derbi" kao i komentarima podrške izvršiteljima napada. I dok u Bosni i Hercegovini nasilje nije stran pojam i treba ga osuditi tko god bio počinitelj ili žrtva, ovog puta smo svjedoci kako osuda nasilja ipak jeste stran pojam, ovisno o "čijim" žrtvama se radi.


VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.