Duhanska stanica nakon tri desetljeća službeno vraćena Ljubuškom: Bit će to novo srce i središte grada

FOTO: MARIO OBRDALJ/FENA

Planira se izgraditi veliki trg sa zelenim površinama, parkirnim mjestima i osam do devet tisuća četvornih metara novoga prostora

BILD.BA | 22. RUJNA 2023. | 15:33
IZVOR: FENA

Neprivatizirani prostor duhanske stanice Ljubuški nakon tri desetljeća vraćen je gradu i javnoj svrsi, što je potvrđeno današnjim potpisivanjem ugovora o prijenosu stečenih prava između Grada Ljubuškog i Vlade Županije Zapadnohercegovačke.

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić zahvalio je Vladi Županije Zapadnohercegovačke na ustupanju 20 tisuća četvornih metara zemljišta smještenih u samom gradskom sjedištu.

- Mi smo kao Gradska uprava nekoliko godina radili na tome da se ovaj vrijedni prostor u središtu Ljubuškog, odnosno prostor duhanske stanice s 20 tisuća četvornih metara, koji je srce Ljubuškog, vrati u vlasništvo našega grada. Zahvaljujući naporu ministra Tonija Kraljevića dok je bio na poziciji županijskog ministra financija te zahvaljujući premijeru Predragu Čoviću i svim ministrima u Vladi, kao i Gradskoj upravi danas smo konačno postigli cilj - kazao je gradonačelnik.


Istaknuo je kako spomenuta površina više neće biti ruglo, nego novo srce i novo središte Ljubuškog s velikim trgom, zelenim površinama, parkirnim mjestima i osam do devet tisuća četvornih metara novoga prostora.

Grad Ljubuški dolazi u posjed gotovo 20.000 četvornih metara prostora i negdje oko 7.000 četvornih metara magazina 7, stambenog prostora, podruma i pet etaža. Jedna od njih ostaje u vlasništvu Županije Zapadnohercegovačke. Zajedničkim trudom Grada i Županije, a nadamo se i Federacije, obnovit ćemo taj prostor, tu prekrasnu zgradu, a naravno urediti i sav prostor oko magazina 7 kako bi bio na ponos svih nas - poručio je Markotić.

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) Predrag Čović naglasio je kako su posljednjih mjeseci uloženi napori da se ovaj problem konačno riješi.

- Riješili smo prijepore koji su postojali i županijska vlada je donijela odluku da se duhanska stanica dodijeli Gradu Ljubuškom na javnu uporabu, s tim da je vlada zadržala određeni prostor za potrebe županijskih institucija - pojasnio je on.

Današnjim potpisom, kako je naveo predsjednik Vlade ŽZH, stekli su se svi preduvjeti da se ovaj prostor uredi onako kako grad i stanovnici Ljubuškog zaslužuju.

Pored ustrajnih gradskih vlasti, ključnu ulogu u povratku duhanske stanice Ljubuškom imao je donedavni ministar financija Županije Zapadnohercegovačke, a sadašnji dopremijer i ministar financija u Vladi FBiH Toni Kraljević.

- Dosta je tinte potrošeno i dosta se u eteru komunicirao taj mukotrpni hodogram i priča o povratku duhanske stanice Gradu Ljubuškom. Duhanska stanica nije spomenik ratne devastacije, nego poratne, ekonomske, kao i pravne devastacije. Drago mi je da sam nazočio ovom simboličnom činu koji je stavio točku na to razdoblje - rekao je ministar Kraljević.

Izrazio je nadu da je današnjim potpisom zaključena priča o duhanskoj stanici, koja će, kako je rekao, funkcionalno, sadržajno, estetski i graditeljski oplemeniti ovaj grad.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Očekujete li promjene nakon Lokalnih izbora koji će u BiH biti u listopadu?
Ne, sve će ostati isto
Ma kakve promjene, može samo gore
Očekujem promjenu na bolje
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.