Drama u Zagrebu: Dva pacijenta preminula u čekaonici Hitnog prijema, oglasili se iz bolnice

FOTO: NIKSA STIPANICEV/CROPIX

Pacijenti su preminuli na ležećim transportnim kolicima u čekaonici

BILD.BA | 25. OŽUJKA 2023. | 15:55

U poznatoj zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Sveti Duh dvoje pacijenata preminulo je kraljem veljače u čekaonici Hitnog prijema, potvrdili su iz bolnice na upit portala Zagreb.info.

Kako se saznalo, pacijenti su preminuli na ležećim transportnim kolicima u čekaonici.

Navodno, zbog popunjenosti svih kreveta u opservaciji hitnog prijema, umjesto u bolnički krevet smješteni su u ležeća transportna kolica.Tužan kraj
Zasad je poznato kako je prvi pacijent preminuo u noći s 20. na 21. veljače, a njegovo je beživotno tijelo u jutarnjim satima otkrila obitelj čiji su članovi došli u posjetu.

Nažalost, pronašli su preminulog člana obitelji.

Nakon nekoliko dana, preminuo je još jedan pacijent koji je stigao iz doma umirovljenika.

On je pak dovezen radi rutinske zamjene urinarnog katetera, a nakon toga je pacijent u ležećim transportnim kolicima u čekaonici čekao ranije pozvani sanitetski prijevoz koji ga je trebao vratiti u dom. Kad su stigli djelatnici saniteta, uočili su u čekaonici da je pacijent po kojega su došli preminuo, piše dalje Zagreb.info.

Obitelj jednoga od preminulih angažirala je odvjetnika i sada traže izuzimanje medicinske dokumentacije pokojnika.

Traži se i video zapis s nadzornih kamera u bolnici.

Nisu jedini
Iz Uprave Svetog Duha su potvrdili da su se oba ova slučaja dogodila, a ponudili su svoje objašnjenje.

“Središnji hitni prijem Kliničke bolnice Sveti Duh ustrojen je na način da su na jednom mjestu objedinjene internistička, neurološka, kirurška i urološka djelatnost, a pacijenti se primaju i zbrinjavaju prema stupnju hitnosti koji kod dolaska utvrđuje trijažna sestra, kako je to predviđeno zakonskim propisima, uz neprestano prisustvo liječnika specijalista hitne medicine”, priopćili su.

Dodali su i da smrt na Središnjem hitnom prijemu nije rijetkost jer često dolaze teško oboljeli pacijenti.“Nama dolaze teški pacijenti, visoke životne dobi sa brojnim pridruženim bolestima koji su često vitalno ugroženi, tako da se nažalost zna dogoditi da pacijenti tijekom zbrinjavanja preminu. Od početka godine je u našem središnjem hitnom prijemu nažalost preminulo ukupno 26 bolesnika, 14 u siječnju, 8 u veljači i 4 u ožujku”, naveli su.

Bolnica dodaje da pacijenti kojima je potreban sanitetski prijevoz isti nakon otpusta iz Središnjeg hitnog prijema čekaju u zajedničkoj čekaonici. Njoj, dodaju, sanitet ima najbliži i najbolji pristup.

Svaki smrtni ishod prezentira se i analizira na jutarnjim stručnim kolegijima u svrhu utvrđivanja činjenica i daljnjeg postupanja, kažu iz bolnice i tvrde da je u oba ova slučaja liječenje provedeno prema svim pravilima struke.

“Djelatnici naše bolnice predano rade i daju sve od sebe kako bi pomogli pacijentima i ublažili njihove patnje, i to čine 24 sata dnevno, 365 dana u godini. Za nas je svaki ljudski život bitan i svaka nas smrt potrese”, zaključili su iz bolnice.

VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Hoće li se SDA raspasti ili će se doživjeti promjene?
Raspad totalni, gotovi su
Unutarnje promjene i nova lica
Svejedno mi je
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.