Donedavno nezamislivo: Iranski predsjednik pozvan u službeni posjet Saudijskoj Arabiji

IRANSKI PREDSJEDNIK EBRAHIM RAISI

HINA | 19. OŽUJKA 2023. | 18:02

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi sa zadovoljstvom je u nedjelju primio poziv kralja Saudijske Arabije Salmana da posjeti Rijad kako bi se učvrstilo zbližavanje dviju zemalja, rekao je zamjenik šefa njegova kabineta.

"U pismu upućenom predsjedniku Raisiju, kralj Saudijske Arabije Salman pozdravlja sporazum postignut između dviju bratskih država, poziva Raisija u posjet Rijadu, pozivajući istodobno na snažnu međusobnu gospodarsku i regionalnu suradnju. Gospodin Raisi sa zadovoljstvom je primio poziv", tvitao je zamjenik šefa kabineta Mohamad Džamšidi.

Iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amir-Abdolahian u nedjelju je kazao da su se dvije zemlje dogovorile o skorome sastanku njihovih šefova vanjskih poslova.


Dodao je da si predložena "tri mjesta" za njegovo održavanje, no nije precizirao koja.

Objava je uslijedila nakon što su Teheran i Rijad 11. ožujka donijeli odluku o obnovi diplomatskih odnosa u roku od dva mjeseca, a nakon sastanka u Kini.

Sunitska Saudijska Arabija i šijitski Iran međusobne su odnose prekinuli 2016. nakon što su prosvjednici u Islamskoj Republici napali saudijska diplomatska predstavništva, a tomu je prethodila odluka Rijada o pogubljenju poznatoga šijitskog svećenika.

Novim sporazumom je između dviju suparničkih sila s Bliskog istoka predviđeno ponovno otvaranje obaju veleposlanstava, kao i obveza da će međusobno poštovati suverenitet i da se neće miješati u "unutarnje stvari" druge zemlje.

U znak potpore Rijadu ostale zemlje Perzijskog zaljeva, među kojima su Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt i Bahrein, reducirali su diplomatske veze s Teheranom.

U posljednjih nekoliko mjeseci diplomatske odnose s Iranom obnovili su Emirati i Kuvajt.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.