Domišljati prevaranti se poslužili lažnim stranicama banke pa tvrtku iz RH oštetili za 38 000 eura

FOTO: PHOTO BY MIKHAIL FESENKO ON UNSPLASH

Nakon što je ta osoba unijela tražene podatke, prevaranti su s računa tvrtke povukli 38.000 eura

HINA | 17. OŽUJKA 2023. | 12:54

Krivotvorenjem mrežnih stranica banke s kojom posluje, tvrtka u Splitu je tzv. phishing prevarom pokradena za 38.000 eura, koliko je isplaćeno računalnom prevarantu ili više njih, izvijestila je splitsko-dalmatinska policija.

Iz policije navode kako su dan ranije zaprimili prijavu o računalnoj prevari koja se dogodila kada je odgovorna osoba tvrtke na službeni e-mail dobila i otvorila poruku kojom joj se pošiljatelj lažno predstavio kao djelatnik banke s kojom ta tvrtka posluje.

Poruka je sadržavala internetsku poveznicu, odnosno link na stranicu koja je izgledom bila gotovo identična onoj internetskog bankarstva poslovne banke, a sadržavala je polja za unos podataka potrebnih za pristup računu tvrtke.


Nakon što je ta osoba unijela tražene podatke, prevaranti su s računa tvrtke povukli 38.000 eura, o čemu su u tom poduzeću naknadno dobili upozorenje od svoje banke.

U policiji napominju kako se u ovakvoj tzv. phishing prevari koriste krivotvorene mrežne stranice banaka, a riječ je o lažnim e-mail porukama koje naizgled šalju baš banke.

Obično sadrže poveznice koje vode na lažnu internetsku stranicu banke, gdje se od žrtava traži da otkriju svoje financijske i osobne podatke, a često se i pojavi prozor sa zahtjevom da se u njega unesu bankovne vjerodajnice.

Banke, inače, ne koriste takve prozore, pa iz policije pozivaju građane da nikad ne slijede poveznice i poruke u kojima se tvrdi da ih vode do stranice njihove banke, kao i da ne koriste preglednik koji omogućuje blokiranje skočnih prozora.

Uvijek upišite vezu ručno ili koristite postojeću vezu s popisa favorita, poručuju iz policije i ističu kako će građane, ako im treba skrenuti pozornost na nešto važno, banka na to upozoriti kada pristupe svom online računu.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Na čijoj ste strani u trenutnom sukobu na Bliskom istoku?
Izrael
Hamas
Nijedno, jadni ljudi što uzalud ginu
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.