Događaj koji je obilježio povijest: Prošle su točno 33 godine od neodigrane utakmice Dinama i Zvezde

FOTO: CROPIX

Taj je dan obilježen nasiljem i sukobima koji su postali preteča velikih političkih promjena na prostoru bivše Jugoslavije

BILD.BA | 13. SVIBNJA 2023. | 09:55

U subotu, 13. svibnja, obilježava se 33. obljetnica neodigrane utakmice Dinama i Crvene zvezde, događaja koji je obilježio povijest nogometa na prostoru bivše Jugoslavije.

Dana 13. svibnja 1990. godine, na maksimirskom stadionu u Zagrebu, Dinamo je trebao ugostiti Crvenu zvezdu, no utakmica nikada nije odigrana zbog izgreda koji su nastali na tribinama. Umjesto toga, taj je dan obilježen nasiljem i sukobima koji su postali preteča velikih političkih promjena na prostoru bivše Jugoslavije.

Sve je počelo kada su Delije, navijači Crvene zvezde, tada predvođeni ratnim zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom, krenule u rušilački pohod na južnoj tribini Maksimira, pritom uzvikujući "Zagreb je Srbija! i "Ubit ćemo Tuđmana!". Vidjevši da milicija ne uspijeva adekvatno reagirati na nerede, navijači Dinama, Bad Blue Boysi, odlučili su probiti ogradu na sjevernoj tribini i suprotstaviti se Delijama.


Svi pamte potez Zvonimira Bobana
Tada su se Boysi suočili s milicijom, koji su se tom prilikom koristili palicama i suzavcima, a situacije je eskalirala kada se u sukob uključio i tadašnji kapetan Dinama Zvonimir Boban. Vidjevši postupanje prema Boysima, Boban ih je krenuo braniti, a kada ga je jedan od milicajaca udario pendrekom, legendarni kapetan uzvratio mu je skočivši mu nogama u trbuh.

"Mogu samo reći da sam reagirao na jednu veliku nepravdu koja je bila toliko očita da jednostavno čovjek s minimalnim dignitetom i nacionalnim ponosom ili čovjek koji ima osjećaj za minimalnu pravdu ne može ostati miran. Ne može ne reagirati na neki način", kazao je kasnije Boban opisujući sukob.

Uvod u Domovinski rat
Boban je zbog tog incidenta kažnjen s devet mjeseci suspenzije, koja je kasnije smanjena na četiri mjeseca. Nažalost, to je značilo da nije mogao sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u Italiji koje je uslijedilo. Što se tiče utakmice Dinama i Crvene zvezde, ona nikada nije bila odigrana, a registrirana je pobjedom gostiju 3:0.

Iako je Domovinski rat započeo godinu dana nakon događanja na Maksimiru, za mnoge su upravo incidenti 13. svibnja bili uvod u velikosrpsku agresiju i borbu za hrvatsku domovinu.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.