Dodik: 'Za 30 dana Federaciji stiže dokument o razlazu, srpski narod više ne može živjeti u BiH'

Naveo je kako je priča o Srebrenici od početka lažno konstruirana.

BILD.BA | 23. SVIBNJA 2024. | 16:30

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će u sljedećih 30 dana Federaciji BiH, kao strani potpisnici Daytonskog sporazuma, biti predložen sporazum o mirnom razdruživanju, jer srpski narod više ne može živjeti u BiH.

"Mi danas krećemo s formalnom odlukom da se traži mirno razgraničenje. Predložit ćemo da se prvo razjasne političke nadležnosti vezano za entitete, a da sačuvamo i ostavimo sadašnji model funkcioniranja gospodarstva i u roku od nekoliko godina da to prilagodimo modelu mirnog razgraničenja", rekao je Dodik u Bratuncu.

Dodao je kako ''srpski narod naprosto više ne može živjeti u ovoj BiH, da je ovo što su Bošnjaci uradili s rezolucijom o Srebrenici bespravno i da nisu uvažili Srbe''. Dodik je podsjetio da Predsjedništvo BiH nije razmatralo ovo pitanje, a da bez odluke ovog tijela ne može biti pokrenuta inicijativa u UN.


Nije nikakvo čudo, kaže Dodik, da UN, koje drže Amerikanci, to radi, navodeći da su Srbe dva puta bombardirali, a da o tome nije bilo odluke Vijeća sigurnosti UN-a. Premijer RS, Radovan Višković, rekao je kako će Sporazum o mirnom razdruživanju pripremiti Vlada RS. "Ovo nije secesija, mirno razdruživanje nije secesija", rekao je Višković nakon sadnice Vlade Republike Srpske u Srebrenici.

Dodik je danas s izaslanstvom položio vijence u Bratuncu i rekao kako je delegacija Vlade Srpske došla u Bratunac i Srebrenici da bi skrenuli pažnju na povijesnu nepravdu učinjenu srpskom narodu.

Priča o Srebrenici "Na činjenicu koju moćni u svijetu i naše komšije potpuno zanemaruju, a to je da je u zločinima koje je počinilo muslimanska struktura na ovim prostorima stradalo 3.500 Srba i da za te zločine nitko nije odgovarao", naveo je Dodik. Naveo je kako je priča o Srebrenici od početka lažno konstruirana. "Priča da je ubijeno 8.300 pripadnika bošnjačkog naroda je potpuna laž. Sve ove godine nisu uspjeli da dokažu da postoji taj broj.


'Ovo nije zabilježeno u svjetskoj povijesti'

Moram reći da nam je žao za svaku žrtvu i bošnjačku, a srpsku pogotovo. Boli nas nepravda i nemoguće je da su ozbiljni ljudi svijeta prihvatili ovakvu lakrdiju", rekao je Dodik. Kaže da se rezolucijom srpskom narodu pokušava nametnuti kolektivna krivica.

U Srebrenici su osvanuli plakati s porukom: 'Mi nismo genocidan narod. Pamtimo'

"Naravno, kolektivne odgovornosti nema. Kako je moguće da se u Ujedinjenim narodima proglašava dan sjećanja, ako je netko individualno činio zločin. To nije zabilježeno u svjetskoj povijesti", naveo je Dodik, prenijela je RTRS.VIŠE IZ RUBRIKE:
VIŠE NA TEMU:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Kako će Hrvatska proći na Euru?
Osvojit će ga
Bit će u top 4 reprezentacije
Neće napraviti ništa posebno
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.