Dodik stigao u Moskvu: Želi kupovati ruski plin u rubljima

Dodik bi u Moskvi trebao boraviti do sredine tjedna, a njegov susret s Putinom najavljen je za sutra

BILD.BA | 22. SVIBNJA 2023. | 20:20


Lider bosanskohercegovačkih Srba Milorad Dodik doputovao je danas u Moskvu gdje je najavljen njegov susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a prvog dana tog posjeta sastao se s Nikolajem Patruševim, tajnikom Vijeća sigurnosti Rusije i jednim od najbližih Putinovih suradnika.

Javni servis Republike Srpske (RTRS) objavio je kratku snimku susreta Dodika i Patruševa u kojemu su sudjelovali i njihovi suradnici. Patrušev je pritom kazao kako je “veoma zahvalan” Dodiku zbog dolaska u Rusiju izražavajući zadovoljstvo sve jačim vezama s Republikom Srpskom čije vlasti otvoreno podupiru Moskvu u konfrontaciji sa Zapadom i odbijaju osuditi rusku invaziju na Ukrajinu.

“Zadovoljni smo time kako se razvija cijeli kompleks naših veza koje sve više dobivaju strateški karakter”, kazao je Patrušev koji slovi za jednog od najistaknutijih “jastrebova” u kremaljskoj administraciji.

Dodik želi kupovati ruski plin u rubljima

Dodik bi u Moskvi trebao boraviti do sredine tjedna, a njegov susret s Putinom najavljen je za sutra na marginama skupa koji ruski predsjednik organizira kako bi promovirao savez s državama iz susjedstva koje ga i dalje podupiru unatoč zapadnim osudama i izolaciji.

Voditelj predstavništva RS-a u Moskvi Duško Perović najavio je kako će Dodik tamo razgovarati i o opskrbi tog entiteta ruskim plinom odnosno gradnji novog plinovoda naznačivši pritom kako su vlasti u Banjoj Luci spremne plaćati ovaj energent u rubljima.

Gradnja novog plinovoda kojim bi se plin preko Srbije dopremao isključivo iz Rusije jedan je od ključnih zahtjeva kojim Dodik uvjetuje donošenje bitnih odluka na razini Vijeća ministara BiH.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Što mislite o Simpsons predictionsu?
Vjerujem u sve to jer je previše slučajnosti
Ma nema od toga ništa
Hmmmmm, štogod pogode ostalo narod doda
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.