Dodik: Nećemo primjenjivati silu, ali Schmidt nije dobrodošao u Republiku Srpsku

Sam Christian Schmidt poručio je da će sljedećeg tjedna posjetiti Republiku Srpsku te da ga Dodik u tome neće spriječiti.

HINA | 10. RUJNA 2023. | 16:11

Čelnik bosanskohercegovačkih Srba Milorad Dodik povukao je ranije izrečenu prijetnju uhićenjem visokom predstavniku Christianu Schmidtu ako kroči u Republiku Srpsku, no poručio mu je u nedjelju da nije dobrodošao u taj entitet gdje se s njime nitko neće susresti.

Nakon Dodikovih prijetnji izrečenih ranije ovaj tjedan reagirali su američki State Department, Europska unija i Velika Britanija ističući da bi uhićenje njemačkog političara na čelu međunarodne uprave u BiH na području Republike Srpske predstavljalo kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Sam Christian Schmidt poručio je da će sljedećeg tjedna posjetiti Republiku Srpsku te da ga Dodik u tome neće spriječiti.


U nedjelju je Dodik opetovao da ne priznaje Christiana Schmidta za visokog međunarodnog predstavnika budući da njegovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a kao što je to običaj s njegovim prethodnicima, no povukao je ranije prijetnje da će biti uhićen te deportiran ako stupi na teritoriji Republike Srpske

Dodik: To je bildanje mišića

- Nitko od nas neće nikakvu silu primijeniti. To je više neko bildanje mišića koje će oni pokušati. Schmidt nije dobrodošao u Republiku Srpsku i njezine institucije i nije se ni s kim sastao otkad je došao, istaknuo je Dodik.

Dodao je kako će policija spriječiti incident ne isključujući međutim 'neugodnosti' u slučaju da visoki predstavnik ipak dođe u taj entitet sljedećeg tjedna.

- Jednog dana ćemo ga istjerati, poručio je Dodik i podsjetio kako je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku da ne prihvaća nijednu Schmidtovu odluku.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.