Dodik: Nećemo primjenjivati silu, ali Schmidt nije dobrodošao u Republiku Srpsku

Sam Christian Schmidt poručio je da će sljedećeg tjedna posjetiti Republiku Srpsku te da ga Dodik u tome neće spriječiti.

HINA | 10. RUJNA 2023. | 16:11

Čelnik bosanskohercegovačkih Srba Milorad Dodik povukao je ranije izrečenu prijetnju uhićenjem visokom predstavniku Christianu Schmidtu ako kroči u Republiku Srpsku, no poručio mu je u nedjelju da nije dobrodošao u taj entitet gdje se s njime nitko neće susresti.

Nakon Dodikovih prijetnji izrečenih ranije ovaj tjedan reagirali su američki State Department, Europska unija i Velika Britanija ističući da bi uhićenje njemačkog političara na čelu međunarodne uprave u BiH na području Republike Srpske predstavljalo kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Sam Christian Schmidt poručio je da će sljedećeg tjedna posjetiti Republiku Srpsku te da ga Dodik u tome neće spriječiti.


U nedjelju je Dodik opetovao da ne priznaje Christiana Schmidta za visokog međunarodnog predstavnika budući da njegovo imenovanje nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a kao što je to običaj s njegovim prethodnicima, no povukao je ranije prijetnje da će biti uhićen te deportiran ako stupi na teritoriji Republike Srpske

Dodik: To je bildanje mišića

- Nitko od nas neće nikakvu silu primijeniti. To je više neko bildanje mišića koje će oni pokušati. Schmidt nije dobrodošao u Republiku Srpsku i njezine institucije i nije se ni s kim sastao otkad je došao, istaknuo je Dodik.

Dodao je kako će policija spriječiti incident ne isključujući međutim 'neugodnosti' u slučaju da visoki predstavnik ipak dođe u taj entitet sljedećeg tjedna.

- Jednog dana ćemo ga istjerati, poručio je Dodik i podsjetio kako je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku da ne prihvaća nijednu Schmidtovu odluku.

VIŠE IZ RUBRIKE:
Ocjenjivati i komentirati mogu samo registrirani članovi. Ako još niste registrirani na portalu Bild.ba, učinite to ovdje. Ako jeste registrirani, prijavite se ovdje.
ANKETA
Što mislite o Simpsons predictionsu?
Vjerujem u sve to jer je previše slučajnosti
Ma nema od toga ništa
Hmmmmm, štogod pogode ostalo narod doda
Kliknite na odgovor za koji želite glasati.
Ovu stranicu štiti reCAPTCHA. Primjenjuje se Googleova Politika privatnosti i Uvjeti pružanja usluge.